Само 150 000 ще са противогрипните ваксини за България, а COVID-19 е все по-заразен

OFFNews 04 август 2020 в 08:57 5508 2

„Броят на починалите от последното денонощие е повече от стряскащ. Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Той коментира и ситуацията в заведенията за възрастни.

„Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места, аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал”, посочи още доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени.

„На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди”, категоричен беше той.

Кунчев заяви, че заразяването сега става по-лесно.

„Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, допълни той.

Според доц. Кунчев противогрипните ваксини за България ще са същият брой както и през миналата година - около 150 000. Това може да доведе до дефицит, ако повече хора решат да се ваксинират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

2

гоуемио

04.08 2020 в 11:55

Той мъжка калинта, ти дамска буба, Любчо!!! Проблемът на 4 млн. дебили е Н Е Р Е Ш И М !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3040

1

Любомир Димитров

04.08 2020 в 10:45

Ами решавай го проблема бе !!!
Нали затова заемаш тази, предполагам много, много добре платена длъжност ! Да решаваш проблемите, а не да търчиш от телевизия в телевизия и да плачеш !
Ама-ха ! Мъжка калинка си от класа!!!