Съкращават карантината във Великобритания от 10 на 7 дни

OFFNews 22 декември 2021 в 13:54 1007 0

Снимка Pixabay

Британското правителство заяви, че от днес намалява самоизолацията заради COVID-19 от 10 на 7 дни за хората в Англия, които дадат отрицателен резултат на бърз тест два поредни дни, предаде Ройтерс.

С бързото разпространение на новия вариант Oмикрон във Великобритания и рекордните нива на случаите през последната седмица много от икономическите сектори изпитват недостиг на персонал. Това се отнася и за болниците, които предупредиха за възможен риск за здравето на пациентите.

Британската Агенция за здравна сигурност заяви, че нейният анализ предполага, че седемдневен период на изолация заедно с два отрицателни резултата от бързи тестове имат почти същия защитен ефект като 10-дневен период на изолация без тестване.

"Искаме да намалим смущенията заради COVID-19 в ежедневната работа на хората", каза министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

Бързите тестове, които се предоставят безплатно от британската Национална здравна служба, може да бъдат прилагани самостоятелно у дома и дават резултат за 15 до 30 минути.

На онези, които дадат отрицателен резултат на шестия и седмия ден от периода на самоизолиране, като тестовете се правят в интервал от 24 часа, вече няма да се налага да се изолират в продължение на 10 дни, обявиха от правителството.

Агенцията за здравна сигурност каза, че "настоятелно препоръчва" на тези, които изоставят своята самоизолация след седем дни, да ограничат контактите с други хора в претъпкани или слабо проветриви помещения, да работят от вкъщи и да сведат до минимум контактите с най-уязвимите от COVID-19 хора.

"Новият подход отразява най-новите данни за това колко дълго заразените продължават да предават вируса и подкрепя основните обществени услуги и веригите за доставки през зимата, като същевременно ограничава разпространяването на вируса", заявиха от агенцията.

Понастоящем в британски болници са настанени 129 души с Омикрон. Досега са починали 14 заразени с новия вариант на коронавируса, сочат данни на правителството.

Вчера британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма да въвежда нови ограничения заради COVID-19 в Англия преди Коледа, но ситуацията остава изключително трудна и може да се наложи правителството да действа след това.
По-късно рестрикциите ще зависят от статистическите данни за коронавирусната епидемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !