С нов метод: В Националната кардиологична болница спасиха от ампутация крайниците на шестима пациенти

OFFNews 26 юли 2023 в 09:35 899 1

интервенция

Снимка НКБ

доц. Николов (вляво) извършва ендоваскуларна интервенция

Шест пациента със запушени артерии на долните крайници бяха излекувани с щадящ метод, използван за първи път у нас, от специалистите на Националната кардиологична болница. Благодарение на професионалната намеса на лекарите болните се спасиха от ампутация.

Пациентите са лекувани от екипите на клиниката по съдова хирургия и отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология в лицето на съдовия хирург доц. Наделин Николов и рентгенолозите гл. ас. д-р Светла Динева и д-р Перо Попески.

След прецизно образно диагностициране на запушванията периферните кръвоносни съдове изцяло под рентгенов контрол са извършени шест авангардни ендоваскуларни процедури с ново поколение медицински консуматив.

Мултифункционалният катетър, който се ползва за първи път у нас, представлява комбинация от катетър и регулируем балон. По време на интервенцията лекарят едновременно извършва отпушване и разширяване на стеснения съд, като балонът се разгъва от специалиста според необходимостта и анатомията на болния. 

„Случаите на шестимата болни бяха изключително усложнени, но преминаха успешно, всеки от тях съобщи за подобрение веднага след операцията“, коментира доц. д-р Наделин Николов.

От ляво надясно: доц. д-р Неделин Николов, д-р Светла Динева, д-р Перо Попески

Той пояснява, че запушванията и като цяло увреждането на съдовете на долните крайници водят до постоянна и силна болка, а рискът от ампутация или смърт е изключително висок в напредналите стадии. Благодарение на щадящият метод и поставянето на вътресъдов имплант кръвоснабдяването на увредения съд се възстановява, храненето на органите и тъканите също, болката отминава и се преодолява рискът от ампутиране на засегнатия крайник, категорични са специалистите.

Ендоваскуларните методи са не само изключително прецизни, но и щадящи, тъй като при минимално рентгеново натоварване за пациентите, каквото предлага новата апаратура в отделението, постигаме оптимален лечебен резултат – отпушване на запушена артерия или разширяването й, ако е стеснена критично“, коментира гл. ас. д-р Светла Динева и допълва, че именно по този начин се използва пълната функционалност на иновативния консуматив – достигане до увредената зона и разширяването ѝ с балона до оптимална терапевтична степен.

Новост е възможността един и същи консуматив да се приложи с различни дължини според конкретната ситуация, за което към момента биха се изразходвали няколко консуматива.

Пациентите вече са изписани и ще бъдат проследявани от съдовите специалисти в Националната кардиологична болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

26.07 2023 в 10:47

Такива новини искам да има все повече, хубави новини, хубави хора на снимките, а не като в онази статия за гримираните руски ... жени да ги наречем, които агитират младежите да ходят на война.
 
X

Да помогнем на украинските деца!