С 30% се увеличават заплатите на сестрите от Карлово

OFFNews 15 ноември 2019 в 14:40 1812 0

Снимка Архив

Постигната е договореност с председателя на Общински съвет - Карлово за увеличение на възнагражденията на специалистите по здравни грижи с близо 30%, считано от 01.10.2019 година, съобщи министърът на здравеопазването в отговор на депутатски въпрос за МБАЛ „Д-р Киро Попов” Карлово.

Подадените от медицинските специалисти заявления за напускане са оттеглени и към момента няма напрежение и протести от страна на работещите в болницата, допълни Ананиев.

Министърът каза още, че във връзка с очакваното нарастване на средствата за болнична помощ, заложено в проекто-бюджета за 2020 г. и предвиденото увеличение на МРЗ, управителят на здравното заведение в Карлово планира следващо увеличение на заплатите от 1 януари идната година. Така болницата се надява привлече млади лекари и специалисти по здравни грижи и да повиши качеството на здравните услуги.

Ананиев припомни, че с въвеждането на Наредба 5 за утвърждаване на стандарти за финансова дейност Министерството на здравеопазването започна да проследява по ключови показатели и болниците с общинско участие в капитала.

Очакванията на ведомството са, че въведените мерки ще доведат до подобряване на финансовата дисциплина и оптимизиране на разходите на лечебните заведения за болнична помощ и да се осигурят възможности за повишаване на възнагражденията на медицинските специалисти. Така здравният министър отговори на съмненията, че увеличението на средствата за болниците няма да стигне до специалистите по здравни грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови