С 25% ще скочат данните за заразените с COVID-19 с отчитането и на антигенните тестове

OFFNews 23 декември 2020 в 11:12 2165 0

С 25% ще скочат данните за заразените с COVID-19 с отчитането и на антигенните тестове в единната система, прогнозира д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории по БНР.

„След като антигенните тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани, те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях“, уточни той и допълни, че резултатите от тези тестове и до момента са били въвеждани в системата от лабораториите, но не са влизали в статистиката.

Той препоръча на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест, тъй като е безсмислено. По думите му те трябва да се изследват с PCR. Същевременно тези, които са със симптоми, дори при отрицателен антигенен тест, трябва да си направят PCR, за да се потвърди диагнозата им.

Д-р Калъчев коментира, че отдавна са разбрали, че има опити за фалшифициране на лабораторни резултати на PCR тестове, още когато Гърция поиска такива тестове за влизане в страната.

"Променихме тогава вида на хартията, холограмен стикер, сложихме връзка с базата данни, което не беше много редно на такъв тип резултат", обясни експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови