РЗИ: Питейната вода в Старозагорско не е източник на чревни инфекции

OFFNews 12 октомври 2022 в 11:39 794 0

питейна вода

Снимка Unsplash

РЗИ Стара Загора оповести резултатите от проведен мониторинг на водата за битови нужди в областта

Питейната вода в Старозагорско е чиста и не е причина за разпространение на чревни инфекции. Това съобщи д-р Ваня Карабойдева, директор на РЗИ – Стара Загора за БТА, след сигнали за случаи ентероколит в областта.

На 8 октомври служители на РЗИ – Стара Загора са извършили извънредно пробонабиране от девет пункта, разположени в четири различни зони за водоснабдяване в града. Резултатите от направения анализ не са показали отклонения от изискванията за качество, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, обясни още Карабойдева.

Мониторингът беше предприет след постъпили запитвания за повишена заболеваемост от чревни инфекции, свързани с консумацията на питейна вода. От местната здравна инспекция съобщават, че през изминалата седмица в област Стара Загора няма установено увеличение на заболелите.

За периода са регистрирани два вероятни случая на вирусен хепатит, един за Стара Загора и един за старозагорското село Горно Ботево. В община Стара Загора има и един потвърден случай на ентероколит. 

В здравната инспекция няма постъпила информация от общопрактикуващи лекари за регистрирани случаи на чревни инфекции при граждани от пациентските им листи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews