Руснаците са скептични към родната си ваксина срещу COVID

OFFNews 02 юни 2021 в 14:27 1105 0

Тук няма такива опашки пред ваксинационните пунктове и надпреварата за ваксини срещу COVID, както другаде по света. Руснаците се отнасят скептично към ваксинацията, тъй като изпитват недоверие към продукта и властите, които го създадоха, разказва Андрея Паласиано от Франс прес.

На Червения площад жителите на Москва могат да се ваксинират безплатно и без предварително записване на час в луксозния универсален магазин ГУМ, както и в много други търговски центрове и паркове. Въпреки това на тези места няма желаещи да се ваксинират.

Това е руският парадокс: през август миналата година президентът Владимир Путин тържествено обяви появата на първата ваксина "Спутник V". Ефективността й бе призната впоследствие от авторитетното медицинско издание "Лансет", както и от голям брой страни.

Според скорошно проучване на независимия институт "Левада" над 60 процента от анкетираните руснаци не възнамеряват да се имунизират, предава БТА.

В центъра на Москва можете да срещнете много хора, които са взели такова решение. Наталия Евтушенко, 55- годишна учителка по йога и пенсиониран здравен работник, признава, че "без съмнение вирусът може сериозно да засегне една слаба имунна система". Тя самата е прекарала "тежка" форма на COVID.

"Ваксината обаче (...) е чужда субстанция, която тялото може да отхвърли и резултатът може да е още по-лош", казва Евтушенко.

Давлатмо Кадамшоева, 23-годишна студентка по международни отношения, смята, че е нужно много повече време от една година, за да бъде доказана напълно ефективността на една ваксина.

"Кой знае дали (ваксината) работи", пита Дмитрий Ионов, 20-годишен студент по информатика, който предпочита да е сигурен "сто процента", преди да се ваксинира.

След месеци на плаха ваксинационна кампания и отмяна на повечето от коронавирусните ограничения властите са опасяват, че има риск скоро да се сблъскат с нова вълна на заразявания с COVID.

"Имайте предвид, че руската ваксина е най-надеждната и най-сигурната в момента", заяви миналата сряда руският президент Владимир Путин, който неведнъж е защитавал тази теза. Кметът на Москва Сергей Собянин беше отчаян: "Хората продължават да умират, но не искат да се ваксинират!".

Политиката пред здравето

Около 11 милиона души са получили две дози от ваксината срещу ковид от общо 146 милиона руснаци. За да стимулират колебаещите се да се ваксинират, властите предлагат сладолед и други подаръци. Или хиляда рубли (11 евро) на пенсионерите. Защото Владимир Путин постави задачата: постигане на колективен имунитет до есента.

Русия е една от страните, засегнати най-сериозно от пандемията. Към края на март починалите от ковид в Русия бяха около 250 хиляди, съобщи статистическият институт "Росстат" - над два пъти повече от бройката, оповестена официално от правителството.

Социологът Алексей Левинсон от "Левада" обяснява, че руснаците просто не вярват, че "ваксината е преминала през всички тестове" и се опасяват от евентуални "нежелателни ефекти", като в същото време подценяват рисковете от болестта.

Много руснаци, подлагани в продължение на десетилетия на съветската и след това на руската пропаганда, смятат, че "политическите цели" на Кремъл, който искаше пръв да обяви, че е създал ваксина, "са по-важни от общественото здраве", изтъква той.

Особено, като се вземе предвид, че през лятото на миналата година здравните рискове бяха "открито неглижирани, за да бъде организирано гласуването на промени в конституцията", които дават възможност на Владимир Путин да остане президент до 2036 г.

"Недоверието към властите и медицинския сектор, засегнат от реформите" през двехилядните години, както и недоверието към статистиките за смъртните случаи подхраниха това отрицателно отношение.

Трийсет и пет годишната Аня Букина, която работи в сектора на маркетинга, заяви пред Франс прес, че "няма пълно доверие на руското медицинско производство заради реформите на здравеопазването в Русия през последните години, които компрометираха качеството му.

Предпочитам да изчакам, докато имаме достъп и до други ваксини, не само руски", казва тя. В резултат на това "дозите (от "Спутник V") са достатъчно, но не се използват. Стоят си по складовете", казва със съжаление Антон Гопка, инвеститор в биотехнологии.

Според него е необходимо "засилване на маркетинговата кампанията" и налагане на "ограничения на неваксинираните".

Русия разработи три ваксини. "Спутник V" е най-употребяваната и единствената, за която е поискано разрешение за използване в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови