Русия ще тества ''Спутник лайт'' - еднодозова версия на ваксината срещу COVID-19

OFFNews 11 януари 2021 в 15:24 2438 0

Русия ще проведе клинични изпитания на "Спутник лайт" - еднодозова версия на своята ваксина срещу коронавирус "Спутник V", която се поставя на два пъти, предаде Ройтерс.

Препаратът ще бъде "временна мярка" за държавите, в които се регистрират високи нива на заразяване. Редуцираната в една доза ваксина ще бъде тествана върху 150 души в Москва и Санкт Петербург, сочат данните от правителствен регистър за клинични тестове, предава БТА.

Според властите над един милион руснаци са били имунизирани с оригиналната ваксина "Спутник V", която се прилага в две дози. Тя е кръстена на името на спътник от съветската епоха, който даде начало на космическата надпревара и издава геополитическото значение за Москва на антивирусния й препарат.

Ваксината с две дози ще бъде основната версия, която ще бъде използвана в Русия, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на руския суверенен здравен фонд, който отговаря за маркетинга на "Спутник V" в чужбина. 

Еднодозовата версия ще бъде използвана за експорт и може да послужи като ефективно временно решение за страните, в които се наблюдава пик на коронавирусната инфекция", заяви Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който ще поеме разходите по тестовете на лайт версията на "Спутник".

Няколко правителства в света разглеждат възможността да компенсират недостига на ваксини срещу COVID-19 чрез забавяне на втората доза или чрез намаляване на техния обем. Целта е да се увеличи максимално броят на хората, които имат частичен имунитет, като по този начин се намали броят на тежките случаи и натоварването на здравните системи.

Двете дози на "Спутник V" се прилагат, като се използват инактивирани вируси, познати като вектори. Някои руски производители намират втория вектор за по-нестабилен при производството, което води до излишъци на първия компонент.

Президентът Путин заяви неотдавна, че единичната доза ще предоставя по-малко защита, отколкото двойната, но все пак ще достигне 85%. Разработчиците от института "Гамалея" твърдят, че при използването на двете дози, нейната ефикасност достига 91% и защитата й трае 3-4 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови