Робот-змия ще помага на хирурзите в сложни мозъчни операции

OFFNews Последна промяна на 16 август 2022 в 12:30 568 0

робот-змия

Снимка www.utoronto.ca

За операции в труднодостъпни места

Специалисти от университета на Торонто са разработили тънък и гъвкав робот, наподобяващ змия, който може да помага за извършването на операции на труднодостъпни места - например в сложни мозъчни интервенции, съобщава сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.

По думите на разработчиците му от Лабораторията по роботика той има потенциала да направи революция в хирургията, тъй като ще намери приложение в извършването на операции, които досега не са били възможни.

Гъвкавата роботизирана змия с диаметър до 7 милиметра ще се контролира от хирурзи. С нейна помощ те ще могат да достигат до точното място, без да увреждат жизненоважни тъкани или органи.

В неврохирургията възможностите на лекарите често са ограничени от традиционните инструменти - по-трудно е, например, да се достигне до злокачествено образувание в мозъка с твърд скалпел, без да се увреди здравата тъкан.

Въпреки че ще се управлява от хирурзи, роботизираната змия ще може самостоятелно да определя как да избягва препятствията и да разпознава целта. С нейна помощ ще могат да се взимат също тъканни проби или да се инжектират лекарства директно в тумори.

Освен в медицината и промишлеността, подобни роботи могат да се използват и в космоса, както и в спасителни мисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band