Рискът бременна жена с COVID-19 да зарази бебето си е минимален

OFFNews 17 март 2022 в 14:40 707 0

Снимка Pixabay

Минимален е рискът бременна жена с COVID-19 да предаде заразата на бебето си, особено ако майката боледува с леки симптоми, съобщи АФП, като цитира резултати от мащабно изследване.

Нивото на положителни тестове за SARS-CoV2 при бебета, родени от майки, заразени с новия коронавирус, е ниско - това е изводът в изследването, публикувано от специализираното издание "Бритиш медикъл джърнъл".

Това е едно от първите мащабни изследвания за предаването на заразата по време на бременността чрез мета-анализ на данни от стотици изследвания по темата.

Резултатите сочат, че не е невъзможно бременна жена да предаде заразата на плода, но това е рядък феномен. Около 2 на сто от бебетата на заразени бременни са били с положителен тест за новия коронавирус в първите дни след раждането.

Установени са и вариации в зависимост от обстоятелствата. Изглежда по-вероятно новородените да се заразяват, когато майката боледува от тежка форма на COVID-19 по време на бременността и се налага да бъде лекувана в болница.

При тежки случаи на COVID-19 при майките, лекарите препоръчват системно подлагане на бебетата им на тестове. В общия случай обаче те препоръчват да не се предприемат специални действия, ако майките имат само положителни тестове на вируса.

Резултатите сочат още, че няма риск от предаване на заразата при кърмене на новородените и авторите не препоръчват преминаване към адаптирани млека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови