Ревматичното заболяване, може да бъде спряно, ако се диагностицира навреме

OFFNews 28 октомври 2022 в 08:22 826 0

лекар

Снимка Unsplash

Българските лекари разполагат с всички съвременни медикаменти, а здравната каса поема изцяло лечението

Ако ревматичните заболявания бъдат диагностицирани навреме и се започне лечение, процесът на развитието им може да бъде спрян, каза за БТА доц. Таня Шивачева, началник на Клиниката по ревматология в университетската болница „Св. Марина“ във Варна.

Българските лекари разполагат с всички съвременни медикаменти, а здравната каса поема изцяло лечението, допълни доц. Шивачева.

По думите на специалиста развитието на ревматоидните болести е бавно и постепенно, незабележимо. Болката расте с времето, но човекът свиква с нея и се примирява, докато дойде денят, в който започва да се движи трудно.

Ако пациентът има оплаквания, ставна дисфункция и диагнозата не се постави своевременно, вероятността да се пропусне началото на ревматоиден артрит, псориатичен артрит или анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) е голяма, обясни лекарят. 

Ревматоидният артрит е заболяване на целия организъм. Особено когато има генетична предразположеност и някакви външни утежняващи фактори - тютюнопушене, затлъстяване, вероятността да се развие болестта е голяма, каза още Шивачева.

По думите ѝ, ако хората, попадащи в тази група, получат ставна болка, оток, или сутрешна скованост, веднага трябва да потърсят ревматолог. Вече има нови класове модерни медикаменти, които спират възпалителния процес съвсем ефективно, без сериозни странични явления, обясни Шивачева. И подчерта, че те спират болката, а човекът запазва трудоспособността и качеството на живота си.

Добре е хората да са наясно, да знаят и да търсят навременна помощ, защото това ще има гарантира по-добър живот, без болка, обобщи доц. Шивачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews