Ремдесивирът да се прилага в началото на заболяването, препоръча експертен съвет

Експертното становище идва на фона на дефицит на лекарството, за който сигнализираха от няколко лечебни заведения в страната

OFFNews 30 август 2021 в 16:46 1503 0

Лечението с ремдесивир се препоръчва основно при пациенти в началото на заболяването – в първите 5-7 дни от началото на заболяването, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни. Такива са препоръките на Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести", изпратени от координатора му проф. Татяна Червенякова.

Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е ремдесивир, не е оправдано. При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт, предупреждават от съвета.

Проф. Червенякова отбелязва, че Remdesivir трябва да бъде прилаган в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко.

В становището се посочва още, че е необходимо прецизиране на лечението на пациенти с COVID-19 с ремдесивир, като трябва да се взима предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването.

При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.

Експертното становище идва на фона на дефицит на лекарството, за който сигнализираха от няколко лечебни заведения в страната. По-рано в интервю за Bulgaria ON AIR зам.-здравният министър д-р Димитър Петров съобщи, че препаратът действително е свършил и няма пари за него. Поръчана е нова партида от 18 000 флакона.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)