Ремдесивир - само за тежки случаи

OFFNews 07 септември 2021 в 15:29 1217 2

Българското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с Remdesivir на пациенти с лека и умерено тежка форма на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Препоръката е направена в становище на проф. Георги Момеков, дфн, председател на УС на Българското научно дружество по фармация и ръководител на Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология във Фармацевтичен факултет при МУ-София до министъра на здравеопазване д-р Стойчо Кацаров.

Според Георги Момеков за пациентите с лек или умерено тежък COVID-19 и без нужда от респираторна подкрепа, Remdesivir не предлага значителна полза, а при пациенти на апаратна вентилация има дори неблагоприятно повлияване по отношение на някои от критично важните параметри.

Момеков подчертава, че прилагането на Remdesivir без отчитане статуса на пациента и особено при пренебрегване на естествения ход на болестта, е нерационално, като следва да се има предвид, че извън групите, при които се очакват ползи от лечението, в някои случаи съотношението полза-риск не е положително.

По думите му Remdesivir е потенциално хепато и нефротоксичен, а отскоро в продуктовата характеристика е добавен рискът от брадикардия, като страничен ефект от терапията.

Затова ролята на Remdesivir в базираното на доказателства лечение на COVID-19 в момента би следвало да бъде ограничена до хоспитализираните пациенти с висок риск от хипервъзпаление и прогресия до тежка форма, които са диагностицирани до 10 дни от началото на заболяването и изискват суплементиране с кислород, но не и апаратна вентилация, пише още в становището.

Според Момеков свръхупотребата на медикамента извън формулираните базирани на доказателства препоръки, носи не само негативни икономически последици, но реално създава предпоставки за лишаване популацията, която би имала ползи от лечението, от достъп до Remdesivir, при същевременно прилагане на лекарството при пациенти, при които рискът от странични ефекти е по-голям от очакваните ползи.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6145

  1

  kokoten

  07.09 2021 в 16:30

  От личен опит знам че препарата няма никакво действие при ковид-инфекцията...ако си имаш дни....ремдесивира няма да ти помогне...ваксинирайте се и ще живеете...не вярвайте на хора които нищо не разбират и говорят само глупости за ваксините...ваксинирайте се и ще живеете...
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II