Разкриват кабинет за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми във Варна

OFFNews 11 септември 2023 в 10:27 493 0

медицински кабинет

Снимка Pixabay

Между 13 и 15 на 100 са двойките с фертилни проблеми у нас

В общинската акушеро-гинекологична болница във Варна скоро ще заработи кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве.

Това съобщи координаторът на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“ Валентина Иванова, която участва в обучителен семинар, организиран от неправителствената организация, на тема „Младите българи – архитекти на промяната“.

Тя допълни, че целта на кабинета е младите да получат навременна експертна помощ и съвет, за да не се бавят при планирането на поколение, предаде БТА.

Пред младите хора, които присъстваха на форума, председателят на фондацията Радина Велчева каза, че от почти 7 години възрастта на пациентките с репродуктивни проблеми се е увеличава.

По данни на Българската академия на науките между 13 и 15 на сто от двойките у нас имат фертилни проблеми. Статистиката сочи, че страната ни е в демографски срив и през миналата година са родени 56 596 бебета или с 2600 по-малко от предходната.

Велчева посочи, че Варна е пионер в подкрепата на двойки с репродуктивни проблеми в страната и като продължителност на общинската инвитро програма, и като отпуснати средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика