Растителната диета е вредна, твърдят експерти

OFFNews 15 януари 2024 в 09:00 2263 0

зеленчуци

Снимка Pixabay

Растителна диета

Набралата популярност диета с 30 растения не е особена полезна според експертите, съобщи "Дейли мейл".

Яденето на 30 растения седмично е трудно и недостъпно за много хора, твърдят диетолози. Твърди се, че храненето с 30 растения на седмица подобрява състоянието на червата, но пет растения може да са също толкова полезни.

Някои диетолози предупреждават, че следването на предизвикателството с 30 растения може да накара учениците да забравят да консумират важни хранителни вещества.

Съсредоточаването в различни видове пресни плодове и зеленчуци може да бъде скъпо и да направи трудно следването на цялостна балансирана диета. Това не означава, че яденето на плодове и зеленчуци не е полезно. Храненето с разнообразни продукти увеличава разнообразието от вещества и фибри, които поддържат микробиома на червата здрав, казва д-р Дуейн Мелър от университета Астън в Бирмингам.

Лондонският диетолог Ким Пиърсън подчерта, че яденето на разнообразни храни е от ключово значение.

"Следването на диета, която се фокусира основно върху зеленчуци, може да доведе до дефицит в организма. Растителната храна няма да осигури всички основни хранителни вещества в необходимите количества. Зеленчуците са ключова част от балансираната диета, но те не са всичко", твърди Пиърсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!