Ръст на затлъстяването сред децата заради пандемията прогнозира СЗО

OFFNews 11 май 2021 в 15:13 874 0

Пандемията от новия коронавирус може да има непредвидени последици като увеличаване на броя на децата със затлъстяване, предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от ДПА.

В публикуван днес доклад СЗО Европа отбелязва, че съществува риск затварянето на училища по време на локдауните да се отрази на хранителния режим и физическата активност на подрастващите.

"COVID-19 потенциално може да засили една от най-тревожните тенденции в европейския регион на СЗО - нарастващото затлъстяване на децата", коментира директорът на офиса Ханс Клуге.

Той отбеляза, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с животозастрашаващи заболявания като диабет, рак и сърдечносъдови болести.

За да бъдат избегнати негативни последици за бъдещето на децата, директорът на СЗО Европа призова за научнообосновани политики с цел насърчаване на здравословен хранителен режим и физическа активност, като например данъчно облагане на подсладените напитки.

Според доклада близо една трета от децата на възраст между 6 и 9 години в региона са с наднормено тегло. Ситуацията е най-тревожна в средиземноморските страни, въпреки че бавно се подобрява в държави като Гърция, Италия, Португалия и Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови