Радев в Спешна помощ: Свършват интензивните легла за лечение на COVID

Според президента мерките не са закъснели, имало ясен план още през юли, но сега върлува вариантът Делта +, който е много по-заразен

Янка Петкова 26 октомври 2021 в 15:04 2483 1

Снимка Архив/БТА

"Проблемът не е в координацията на отделните звена, свършват реанимационните легла в болниците". Това каза президентът Румен Радев на брифинг след посещението си в Центъра за спешна помощ в столицата.

Той благодари на спешните медици и подчерта, че държавата им е длъжник както за условията на труд, така и за заплащането на труда им.

По думите на президента причината за патовата ситуация е щамът Делта +, който идва при нас и се разпространява изключително бързо.

"Заразяемостта е хиляди пъти по-голяма, има рязко нарастване на случаите. Призовавам да сме отговорни и съзнателни, само със спазване на мерките можем да преодолеем препятствието. Алтернативата е пълен локдаун, затваряне на всички обекти. Ще работят само хранителните магазини и аптеките, както е в Латвия", посочи държавният глава.

Той подчерта, че за момента единственият изход е ваксинацията и даде пример с Португалия, с чийто президент е разговарял:

"Там са ваксинирани 90% от лицата над 12 години, животът тече нормално, ние тепърва мислим дали да се ваксинираме", каза той.

Радев опроверга мнението, че мерките са закъснели:

"Не се е чакал последният момент. Правителството има ясен план, обявен още от юли. Този план се актуализира през септември, съобщи той и допълни, че е време бившият премиер Борисов да даде отговор защо саботира ваксинационния процес с твърдения, че ваксините са със изтекъл срок на годност.

По повод призивите за задължителна ваксинация на държавните служители президентът заяви, че "чака решение от отговорните институции".

Той коментира и предстоящите избори:

"Президентската институция се отнася винаги сериозно към изборния процес. Правомощията на президента не се прекратяват при кандидатиране за втори мандат. В момента има достатъчно предизвикателства пред изборния процес, бяхме свидетели на свирепа хакерска атака, проблеми при гласуването на българи в чужбина. Има много моменти, които трябва да бъдат изяснени и всички институции трябва да бъдат ангажирани, за да протекат изборите така, че хората да не се разколебават в смисъла им", каза държавният глава.

След края на брифинга Радев се върна при журналистите, за да изрази своята благодарност към екипа, който успя да изтегли заседналия кораб "Вера Су":

"Искам да поздравя всички, които работиха денонощно при крайно неблагоприятни условия, за да спасят Черно море от екокатастрофа. "Вера Су" е освободен и вече е на варненското пристанище. Когато започна тази криза, казах че този кораб е картина на порочния управленски модел - затънал като управлението, на което бяхме свидетели допреди месеци. С напълно разкапана техника, хората успяха да се мобилизират и да се освободят от вредния товар. Трябва да направим всичко възможно да се освободим от "вредния товар", от порочния модел на управление", предизборно заключи президентът Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови