Пускат нови правила за провеждане на граничен здравен контрол

Катя Димитрова 01 юли 2016 в 18:59 2682 0

Снимка Архив

Здравното министерство променя Наредбата за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол на Република България, което ще регламентира създаването на пожизнена защита от заразяване след имунизиране срещу жълта треска и пожизнена валидност на сертификата срещу жълта треска, считано от десетия ден след датата на имунизацията.

Ресорният министър д-р Петър Москов е внесъл за разглеждане новия проект на наредбата в Министерския съвет.

През 2013 г. експертната група по имунизации към Световната здравна организация изготви препоръки за промяна в схемата за прилагане на ваксината срещу жълта треска, която се отнася до премахване на реимунизациите срещу заболяването, извършване на еднократно ваксиниране, с което се изгражда пожизнен имунитет и пожизнена валидност на международния сертификат за ваксинация срещу жълта треска, считано от 10-тия ден от поставянето на ваксина срещу заболяването.

През 2014 г. с резолюция WHA 67.13 на Световна здравна асамблея направените препоръки бяха приета от държавите членки на СЗО като изменения в Международните здравни правила, които официално влизат в сила от 11 юли 2016 г.

В тази връзка е необходимо да се извърши синхронизиране на действащата нормативна уредба в страната с официалните препоръки на Световната здравна организация, посочват от здравното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews