Лятото идва с грип, марсилска треска и лаймска болест

Опасност от Зика в страната няма, коментира д-р Ангел Кунчев

Катя Димитрова Последна промяна на 14 юни 2016 в 12:15 7054 1

Снимка Архив

Около 20-30% ръст на инфектираните с кърлежо-предавани болести отчитат здравните власти още преди разгара на лятото. Към днешна дата заболелите от лаймска болест са близо 100, а от марсилска треска – 70 души.

Това съобщи за OFFNews главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Епидемия от тези инфекции обаче не се очаква. Броят на пациентите ще варира около обичайните за сезона числа през цялото лято. За жалост проблем остават необезопасените зелени площи в по-малките населени места, където рискът от заразяване остава обичайно по-висок.

Незадоволителното дезинфекциране е предпоставка и за предаваните от комари зарази. Дъждовното време през пролетта и заблатяването на водоизточниците се явяват отлични условия за появата на повече комари. Въпреки това, според д-р Кунчев, не трябва да се опасяваме от заразяване със Зика, Западнонилска треска или Чикунгуня. Характерните за тропическите местности са опасни, само ако пътуваме в рисковите райони. За да се предпазим от заразяване задължително трябва да ползваме и репеленти, подчертава здравният инспектор. Най-внимателни трябва да са бременните жени, тъй като вируси като този на Зика предизвикват редица малформации на плода – най-често мозъчна микроцефалия.

Повишена е опасността от заразяване в южните европейски държави като Малта, Кипър и Италия. Добре е да се има предвид още, че повече комари се навъртат около по-големите реки като Дунав, Марица, Струма и Места.

По-съществен риск през лятото представляват обичайните за сезона грипни състояния, причинени от ентеровирусите. Те се появяват, когато температурите трайно се установят около 30-31 градуса. Те преминават с повишена температура, кашлица, хрема и стомашно-чревни разстройства.

Най-голяма е възможността да се заразим сред големи групи хора, в частност при почивка на море. Важно е да не пристъпваме към самолечение, а веднага да се консултираме със специалист, който да назначи подходяща за случая терапия.

Както всяко лято, има опасност и от развитие на хепатит тип А. Виновници за появата му са мръсната морска вода, лошата хигиена в хотелите и ресторантите и недостатъчната лична хигиена. Д-р Ангел Кунчев съветва да се храним на места, където произходът на хранителните продукти е сигурен и качеството им не представлява риск за здравето. Трябва да мием ръцете си често със сапун и разбира се, да избягваме контакта с прекомерно много хора.

Лошото е, че хепатит А има дълъг инкубационен период, поради което симптомите на заразата се появяват близо месец след инфектирането. Затова се очаква оплакванията от заболяването да се нараснат пред септември-октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25550

1

Izalina

14.06 2016 в 12:52

"Незадоволителното дезинфекциране е предпоставка ..."
Ами с малко вложено мозъчно усилие може да стане по-задоволително - умирам като видя подобни дезинф.активности 5 минути преди да завали или преди да са окосени третираните площи. Пък после четем "обичайни" бюлетини!?

"Както всяко лято, има опасност и от развитие на хепатит тип А. Виновници за появата му са мръсната морска вода, лошата хигиена в хотелите и ресторантите и недостатъчната лична хигиена."

Ся на докторите ли да вярваме или на министрите? Ангелкова друго каза ... бижу са си хигиените у нас, не ѝ подливайте вода на женицата :D

А това интервю си го запазете - догодина ще е същото, да не занимавате пак човека да се повтаря.