Пушенето уврежда най-вече белия дроб? Грешите - поразява очите със същата сила

OFFNews 02 юли 2019 в 13:27 4442 0

Мислите, че пушенето уврежда най-вече белия дроб? Грешите. Поразява зрението на пушача в същата степен, предупреждават специалисти, цитирани от Би Би Си.

Въпреки очевидната връзка между дима и влиянието му върху очите, само един от петима пушачи си дават сметка, че пушенето може да доведе до слепота, показва проучване на Асоциацията на оптометристите.

Пушачите са изложени на двойно по-голям риск да загубят зрението си в сравнение с непушачите, предупреждават те. Причината е, че димът от цигарите може да причини и влоши редица заболявания на очите.

Как пушенето уврежда очите

Тежките метали, като олово и мед, могат да предизвикат потъмняването на естествената леща, известно като катаракта.

Пушенето може да влоши зрителните проблеми, появили се вследствие на диабет, заради увреждането на кръвоносните съдове в ретината.

Пушачите са около три пъти по-застрашени от свързаната с напредването на възрастта макулна дегенерация - състояние, което води до загуба на зрителната острота (думите изглеждат размазани; лицата се разпознават трудно), загуба на контрастната чувствителност (цветовете изглеждат бледи), нарушаване на централното зрение (правите линии изглеждат криви).

Пушачите са 16 пъти по-застрашени от внезапна загуба на зрението, вследствие на оптична невропатия.

Спирането или намаляването на цигарите е едно от най-добрите неща, които може да направите за зрението си, уверяват специалистите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews