Пулмолог: Астматиците са по-малко уязвими към COVID-19

OFFNews 25 септември 2020 в 09:44 2417 1

Астматиците са по-малко уязвими на коронавирусната инфекция, поради редовната терапия, която им се налага. Това показват последните проучвания, каза по БНТ д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести.

За тях, както и за всички хора с тежки хронични заболявания, д-р Ангелова препоръчва редовно вземане на предписаните им от специалист лекарства. Ако спазваме противоепидемичните мерки, намаляваме и опасността от традиционните грипни инфекции, категорична беше тя.

"Спрете пушенето! Пазете белия си дроб!", посъветва пулмоложката в Световния ден на белия дроб - 25 септември и подчерта личната отговорност на всеки да пази респираторното си здраве като ограничи максимално токсичните вещества, които вдишва.

Преди всичко да се въздържаме от тютюнопушене, тъй като то причинява над 25 заболявания. Пасивното пушене е равносилно на активното пушене. Затова пушачите трябва да бъдат отговорни към здравето на заобикалящите ги, призова пулмологът.

Д-р Ангелова подчерта необходимостта да се носят маски и напомни, че в медицинските кабинети те са задължителни. По думите ѝ носенето на маски намалява с 1.5% риска от заразяване с коронавируса.

Тя коментира, че при ковид пневмонията компютърната томография е задължителна и подчерта, че след излекуване от коронавируса, възстановяването на белия дроб продължава до 2 месеца, време, в което пациентите са под лекарско наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови