Публикуваха листовката за използването на руската ваксина срещу COVID-19

OFFNews 20 август 2020 в 17:26 4300 0

Центърът "Гамалея", който разработи руската ваксина срещу COVID-19 публикува листовката за използването ѝ, предаде РИА Новости.

Ваксината е наречена "Спутник V" в знак на почит към първия в света спътник, изстрелян от Съветския съюз. Ваксината е приета като безопасна и ефективна от руските власти и учени след двумесечни мащабни изпитвания върху хора, резултатите от които обаче не са били публично достояние.

Преди да бъде използвано лекарството, пациентите задължително трябва да бъдат прегледани от лекар.

Ваксинирането е противопоказно при бременни и кърмещи жени, както и за хора, които имат:

- свръхчувствителност към някоя от съставките;

- тежки алергични реакции;

- остри инфекциозни заболявания.

Тези, които боледуват от остри инфекциозни заболявания могат да приложат препарата, след като са минали около четири седмици от тяхното възстановяване. При леки и остри заболявания на стомашно-чревния тракт, ваксинацията е възможна след нормализирането на температурата.

Ваксината трябва да се използва с повишено внимание, когато има следните заболявания:

- хронични чернодробни и бъбречни заболявания;

- тежки нарушения на ендокринната система (захарен диабет);

- тежки заболявания на хематопоетичната система;

- епилепсия, инсулти и други заболявания на централната нервна система;

 -заболявания на сърдечно-съдовата система;

- първични и вторични имунодефицити;

- автоимунни заболявания;

- белодробни заболявания, астма, диабет и метаболитен синдром.

Страничните ефекти са втрисане, треска, главоболие и общо неразположение. По-рядко се забелязват гадене, диспепсия, намален апетит и увеличение на лимфни възли.

Ваксинацията трябва да се направи на места, на които може да се приложи антишокова терапия. Срокът на годност на ваксината е шест месеца, а рискът от предозиране е малък. 

Руската ваксина срещу коронавируса бе регистрирана на 11 август. Новината бе съобщена лично от президента Владимир Путин по време на правителствено заседание. Той дори заяви, че ваксината е поставена на една от дъщерите му и по думите на руския лидер тя се почувствала по-добре.

Ваксината се инжектира интрамускулно на два етапа, с интервал от три седмици. С тази схема се позволява формирането на имунитет до две години. 

От Център "Гамалея" съобщиха, че са получили заявки от повече от 20 държави за закупуване на милиард дози. Оттам добавиха, че Русия се е договорила за производството на ваксини в пет държави. 

Масовото тестване на първата потенциална ваксина срещу Covid-19, която получи вътрешно регулаторно одобрение, ще включва извадка от повече от 40 000 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови