Психолози ще разясняват опасностите от райския газ в столицата

OFFNews 26 септември 2022 в 12:22 856 0

райски газ

Снимка Getty Images

Между 12:00 и 18:00 ч. на откритата сцена на ул. „Алабин“ 39 психолози от Превантивно-информационния център ще извършват безплатни консултации по темата

Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите към Столична община (ПИЦ по ПН - София) започва информационна кампания „Не на шега за употребата на райски газ“, съобщиха от центъра. Кампанията ще се състои на 27 септември.

Между 12:00 и 18:00 ч. на откритата сцена на ул. „Алабин“ 39 психолози от Превантивно-информационния център ще извършват безплатни консултации по темата.

Лесният достъп на младежите до веществото диазотен оксид и митовете, че ефектите от употребата му са краткотрайни и безопасни, предизвикват загриженост сред лекари и психолози, посочват организаторите.

В края на мандата си 47-то Народното събрание забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание.

Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места, с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост, както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани дейности за деца и ученици.

На 11 август служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев изиска регионалните здравни инспекции да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови