Психиатър: Ако властите решат да върнат по-строгите мерки, няма да се получи

OFFNews 24 юни 2020 в 09:28 12007 1

При евентуално връщане на по-строги епидемични мерки хората ще реагират различно от първия път - този път "няма да се получи" да са дисциплинирани и да се вслушват в указанията. Това каза по БНТ д-р Цветеслава Гълъбова - директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски".

Според нея фактор ще се окаже и сезонът.

Докато беше студено, хората бяха склонни да не пътуват, каза психиатърът и допълни, че вече сме изкарали една дълга изолация и имаме потребност "да пътуваме и да се виждаме с близки и приятели, да се прегръщаме, да се целуваме, защото ние сме много социални", продължи тя.

По думите й твърде рано сме се успокоили за коронавируса, защото сме получавали разнопосочни послания. 

През цялото време се налагаха някакви мерки, които не бяха достатъчно добре обосновавани, а това веднага пораждаше реакция на съпротива. Виждахме как тези, които ни казваха да спазваме тези мерки, самите те не го правеха, коментира д-р Гълъбова.

Според нея животът под напрежение се понася различно и психично здравите хора ще преминат през ограниченията с малко щети.

"Проблемът е за невротичните хора, за хората с тревожни разстройства", уточни тя и добави, че след година ще има яснота за психичните последици от преживяното напрежение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

26.06 2020 в 22:51

И година не трябва. Има си предостатъчно статистики, например от двете световни войни, и от всички други, които са продължили повече от няколко месеца, и са били достатъчно кръвопролитни. Поведението на населението ще е същото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!