Проверяват случай с тежко усложнение след секцио на родилка от Благоевград

OFFNews 25 октомври 2023 в 13:35 947 0

медик

Снимка Pixabay

Проверка на ИА "Медицински надзор"

ИА „Медицински надзор“ се самосезира и започна проверка в болницата в Благоевград и в СБАЛАГ „Майчин дом“, София. Това съобщават от агенцията на сайта си. Повод за проверката са медийни публикации за тежки усложнения след извършено секцио на родилка.

23-годишна пациентка е приета по спешност в СБАЛАГ „Майчин дом“ - София с усложнение след цезарово сечение, извършено в МБАЛ Благоевград. Няколко дни след раждането на второто си дете, жената е изписана за долекуване с антибиотична терапия в родния си град Сандански. Ден по-късно е хоспитализирана повторно в Благоевград с температура. Това съобщават от „Майчин дом“.

Поради данни от образните изследвания за излив в корема и след съгласуване с екипа на „Майчин дом“, родилката е транспортирана с линейка в София. Бременността е проследявана в Сандански, като показателите от всички изследвания са били в граници на нормата. Първичният преглед установява голямо количество свободна течност в корема.

След проведени изследвания лекарите от „Майчин дом“ предприемат операция за ревизия на корема. Установява се тежък перитонит с излив и множество сраствания на тънки и дебели черва към предната стена на матката.

Консултативната лекарска комисия на СБАЛАГ „Майчин дом“ взима решение да отстрани матката заедно с яйчниците двустранно поради сериозни възпалителни изменения, които са довели до тежък сепсис. Извършената операция е животоспасяваща.

Екипът на „Майчин дом“ се консултира с коремния хирург доц. Свилен Маслянков за изключване усложнения от перитонита и с урологичен екип от УМБАЛ „Александровска“ по повод предишна пластика на уретери в детска възраст. Направена е консултация с кардиолог от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и с пулмолог от „Александровска“.

В следващите дни рязко е подобрено общото състояние на жената с тенденция за нормализиране на кръвните показатели. След изписването на жената ще бъде назначена хормоналната терапия, което няма да се отрази на качеството ѝ на живот.

За резултатите от извършената проверкана "Медицински надзор", в периода 26 октомври – 3 ноември, ще бъде съставен констативен протокол в срок до 10 дни от приключване на проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика