Проверяват консорциума, който трябваше да строи националната детска болница

Янка Петкова 03 февруари 2022 в 19:16 985 0

Снимка Архив

"Подписах заповед за проверка на консорциум "Детско здраве", който беше одобрен за изпълнител на проекта "Национална детска болница". Водим кореспонденция да бъдат върнати близо 10 млн. лв., които обединението е получило авансово, но все още не е възстановило."

Това съобщи по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване министър Асена Сербезова, в отговор на въпрос от депутат от БСП проф. Георги Михайлов.

От въпроса на Михайлов стана ясно, че по случая работи и МВР, "за да се установи за какво са изхарчени въпросните милиони."

Имат ли достъп всички лечебни заведения в страната до закупените моноклонални антитела за болнично лечение, попита депутатът от ДПС Девджет Чакъров. Сербезова съобщи, че наличността им се следи непрекъснато от местните здравни инспекции и лекарството се преразпределя според нуждите. Тя отбеляза още, че предвид получена информация за неефективност на препаратите при варианта Омикрон и възможни странични ефекти е възложено да бъде събрана обратна връзка от болниците, които използват препарата.

"Впечатленията на лекарите, които прилагат препаратите са, че са ефективни", посочи доц. Чакъров. Друг въпрос на депутата от ДПС беше свързан с доставката на антивирусното хапче на "Мерк". Министър Сербезова съобщи, че на 12 януари Министерството на здравеопазването е подписало договор с доставчика на препарата "Молнупиравир"  и когато бъде издадено разрешение за употреба от ЕК, ще бъдат осигурени количества в страната.

Проф. Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ запита защо не се премахнат мерките в столицата, след като заетостта на интензивните легла е под 50% и според пандемичния план няма основания за въвеждане на допълнителни ограничения.

В отговор здравния министър посочи, че заетостта на интензивните легла е основен, но не единствен показател при вземане на такова решение. Отношение имат и заболеваемостта, заетостта на леглата за неусложнени пациенти, педиатричните легла, броя на активните случаи и т.н., уточни тя.

Ангелов заяви, че е запознат с показателите, тъй като те са били следени и по времето, когато той е бил министър на здравеопазването: "Ако следите същите показатели, значи не работите по "плана Петков", а по плана "Ангелов", репликира бившият здравен министър. В отговор Сербезова посочи, че няма нищо лошо в това да има приемственост и надграждане при създаването на пандемичните планове.

Как се разпределят 130-те млн. лв, които бяха отпуснати от служебното правителство за подпомагане на държавни и общински болници и подкрепа на болничната мрежа при кризи, запита депутатът от "Има такъв народ" д-р Ивайло Христов.

В отговор министър Сербезова припомни, че са подадени две проектни предложения - за подкрепа на болничната и извънболничната система.

"Първото проектно предложение - "Подкрепа на болничната мрежа за реакции при кризи", е с бюджет близо 100 млн. лв. с основна цел да се укрепи капацитетът на болничната система в условията на продължаващата пандемия. Предвидени са договори за доставка на медицинска апаратура в 133 държавни и общински болници и извършването на ремонти в 122 от тях", посочи министър Сербезова и допълни, че за реализиране на инвестициите в общинските лечебни заведения Министерството на здравеопазването е сключило споразумения за партньорство с тях или със съответните общини.

Второто проектно предложение - "Подкрепа за структурите на извънболничната медицинска помощ и центровете за трансфузионна хематология за справяне с кризи", е с бюджет близо 30 млн. лв. Основната цел е да се подобри капацитетът на центровете за трансфузионна хематология и ДКЦ-та, в които имаCOVID зони и са сключили договори с НЗОК.

По думите ѝ към момента двете проектни предложения са на етап оценка от оценителна комисия, която е назначена от управляващия орган на ОП "Региони в растеж". Общият срок за изпълнението е 24 месеца, но не по-късно от 31 декември 2023 год. Конкретният срок ще бъде определен спрямо датата на подписването на договорите за предоставянето на безвъзмездната финансова помощ между МЗ и управляващия орган, допълни министър Сербезова.

Депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев запита на какъв етап е изпълнението на проекта за подкрепа на Спешната помощ. В отговор проф. Сербезова посочи, че са закупени 358 линейки, със съответното оборудване. Обновена е материалната база на 97 обекта, за още 87 има избран изпълнител.

235 структури имат имат сключени договори за ремонтно-строителни дейности, стартирали са едва 31 от тях, 8 обекта са завършени. Сербезова посочи, че има масови откази от тези поръчки, тъй като цените на строителните материали през последната година са се повишили и прогнозните стойности не са достатъчни. По тази причина обектите не представляват интерес за строителните фирми. В момента се извършва анализ на ръста на цените, за да се установи с колко трябва да се дофинансира проекта, обясни Асена Сербезова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови