Проучване: Ваксинацията намалява риска от 'дълъг COVID'

OFFNews 02 септември 2021 в 11:47 1472 0

Снимка kcl.ac.uk/

Пълната ваксинация срещу COVID-19 намалява риска от проява на продължаващите след вируса симптоми, показва проучване на King's College London, предаде Би Би Си.

Според проучването ваксинираните с две дози от ваксина срещу коронавируса имат по-малък шанс с до 50% да проявят продължаващите симптоми на вируса за разлика от преболедувалите го. 

Заралилите се с COVID обикновено се възстановяват в рамките на четири седмици. При някои от тях обаче част от симптомите остават седмици и месеци след първоначалната инфекция.

Според британските експерти, чийто труд е публикуван в The Lancet Infectious Diseases, е безспорно, че ваксинацията намалява човешки животи и предотвратява тежки заболявания, но освен това предотвратява и по-дълготрайното боледуване. 

Изводът от проучването е базиран на данните от приложението Zoe Covid Study на Обединеното кралство, което проследява симптомите на ваксинираните срещу COVID.

За периода декември 2020 - юли 2021 е проследено здравословното състояние на над 1,2 млн. британски граждани, които са получили 1 доза от ваксина срещу коронавируса, и на 971 504, които са получили 2 дози. 

Спрямо тези данни, проучването сочи, че само 0,2% от хората с пълен цикъл на ваксинация са се заразили с COVID. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови