Проучване: Едно от всеки четири деца развива ''дълъг COVID''

OFFNews 16 март 2022 в 11:24 955 0

Снимка Pixabay

Едно от всеки четири деца със симптоми на COVID-19 развива „дълъг COVID“, показват резултатите от проучване, публикувано в платформата medRxiv. Изводът се се основава на обобщени данни от 21 проучвания, проведени в Европа, Азия, Австралия и Южна Америка, в които са били обхванати общо 80 071 деца с коронавирусна инфекция.

От тях 25% са развили симптоми, които са продължили от 4 до 12 седмици, и са се появили средно 12 седмици след инфекцията, обясняват от изследователския екип.

Най-честите проблеми са били – колебания в настроението, умора, нарушения на съня, главоболие, когнитивни промени, замаяност, проблеми с равновесието.

Някои от преболедувалите деца са проявили смущения на сърдечносъдовата и дихателната система – затруднено дишане, задух, непоносимост към физическо натоварване, болка и стягане в гърдите, кашлица, ритъмни нарушения. Отчетени са и кожни и невровегетативни смущения - прекомерно изпотяване, сърбеж, косопад, както и стомашно-чревни симптоми - коремна болка, запек, диария, гадене и повръщане.

Анализът на данни, събрани от много на брой проучвания, проведени по различна методология, не води до универсални заключения, признават изследователите. Това, което е ясно според тях, е, че при децата и юношите се наблюдават значими последици за физическото и психичното здраве, които се дължат на COVID-19.

Според д-р Соня Вилапол от Хюстънския методически изследователски институт в Тексас идентифицирането на основните симптоми на дълъг COVID при деца може да помогне за диагностицирането и за разработването на по-ефективни терапии за тази възраст. За намирането на оптимални решения в лечението на децата и за по-ефективна превенция са необходими мултидисциплинарни екипи, е заключението на учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!