Проучване: COVID ваксините са безопасни за ревматично болните

OFFNews 03 февруари 2022 в 13:01 682 0

Снимка Getty Images

Ваксините за COVID-19 са безопасни за хора, които страдат от ревматични и мускулно-скелетни заболявания, сочат данни от британско изследване, цитирано от Ройтерс.

Проучването на специалисти от лондонския Юнивърсити колидж установи, че при по-малко от пет процента от пациентите има вероятност симптомите на болестта внезапно да се влошат при поставяне на препарат срещу новия коронавирус, предава БТА.

Заключенията са на базата на резултати от анализи на 5121 души от 30 държави по света. Средната възраст на участниците е била 72 години, като повечето от тях са били жени. Много от доброволците са страдали от възпаления на ставите, заболявания на съединителната тъкан или васкулит. Те са получавали различни комбинации от антиревматични лекарства, за потискане на имунната система и други препарати.

Сериозно изостряне на сиптомите е отчетено при по-малко от един процент от пациентите след поставянето на ваксина за COVID-19, установиха британските учени. Като цяло те най-често се появяват при хора в активна фаза на заболяването.

На повечето от доброволците (70%) е поставена ваксината на "Пфайзер/Бионтех", дози от препарата на "АстраЗенека" са получили 17% от участниците и от този на "Модерна" - 8%.

"Констатациите ни трябва да успокоят ревматолозите, други здравни специалисти и ваксинираните, насърчавайки доверието в безопасността на препаратите срещу COVID-19 при хора с възпалителни ревматични болести", казва доктор Мачадо.

Изследването е публикувано в специализираното издание "Аналс ъв дъ рюматик дизийзис". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!