Проучване: 1 от 5 с COVID-19 развива психично заболяване след месеци

OFFNews 10 ноември 2020 в 16:14 1537 0

Проучване показва, че 20% от заразените с COVID-19 биват диагностицирани с психиатрично разстройство в рамките на 90 дни, съобщава Ройтерс.

Изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително над 62 000 случая на COVID-19.

Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани сред възстановените пациенти с COVID-19 в проучването, които са развили проблеми с психичното здраве, а изследователите откриват и значително по-високи рискове от деменция.

„Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве и нашите констатации показват, че това е вероятно“, каза Пол Харисън, професор по психиатрия в британския Оксфордски университет.

Лекарите и учените по целия свят трябва спешно да разследват причините и да идентифицират нови лечения за психични заболявания след COVID-19, каза Харисън.

Проучването установи още, че хората с предшестващо психично заболяване са с 65% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с COVID-19 от тези без.

Саймън Уесли, професор по психиатрия в King’s College London, каза, че констатацията, че хората с психични разстройства също са изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19, повтаря подобни констатации при предишни огнища на инфекциозни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!