Протест в УМБАЛ ''Св. Иван Рилски'' срещу оставката на директора Дечо Дечев (обновена)

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев не прие оставката на д-р Дечев

OFFNews 30 януари 2023 в 09:24 1435 0

протест в УМБАЛ

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Протест в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" срещу оставката на директора д-р Дечо Дечев

Лекари, медицински сестри и санитари изразяват недоволството си със своеобразен протест, в който настояват директорът на болницата „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев да оттегли подадената от него в началото на януари молба за напускане, съобщи БТА.

Протестът е организиран от синдикат „Защита“. По думите на синдикалния лидер Красимир Митов в болницата има недоразумения и проблеми с принципала на лечебното заведение, който е Министерството на здравеопазването. Протестиращите искат доктор Дечев да не напуска болницата, каза още Митов и посочи, че това е една от последните държавни болници, която е в добро състояние и продължава да работи нормално.

Митов посочи, че към обяд се очаква да има среща на д-р Дечев с ръководството на Министерството на здравеопазването.

Вчера доктор Дечо Дечев потвърди, че е подал молба за напускане. По думите му един от мотивите му е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката. Д-р Дечев каза, че не му е оказван политически натиск да подаде такава молба. Той уточни, че още няма резолюция по молбата му.

Д-р Дечев обясни, че е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването (МЗ) през ноември, в което е посочил най-спешните за решаване въпроси, свързани с дейността и финансирането на болницата. В писмото си до служебния министър Асен Меджидиев той е изтъкнал 11 проблема, за решаването на които се налагат действия от страна на МЗ. По думите му все още няма решение на всички тях.

Според д-р Дечев част от ръководството на МЗ вероятно е против станалото вливането на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски", станало на 23 септември 2022 г. Разрешението за новите дейности в новата болнична структура е издадено на 12 декември 2022 г., допълни д-р Дечев. Някои от поставените в писмото до МЗ въпроси са свързани именно с дейността на окрупнената болнична структура.

След среща с протестиращите Дечев обяви, че днес му предстои среща със служебния министър-председател, за да обсъдят исканията на болницата и молбата му за напускане да не бъде приета.

По-късно днес от Министерството на здравеопазването обявиха, че служебният министър д-р Асен Меджидиев не е приел оставката на д-р Дечо Дечев.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев не е приел подадената от д-р Дечо Дечев оставка и подкрепя настоящото ръководство на болницата. В разговор между двамата са обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение, гласи съобщението от здравното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови