Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Директорът на болница ''Св. Иван Рилски'' Дечо Дечев подаде молба за напускане

OFFNews 29 януари 2023 в 14:48 6463 0

Дечо Дечев

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Дечо Дечев

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, потвърди той пред БТА, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение.

Един от мотивите му за напускане е липсата на приемственост в системата и честа смяна на политиката.

Д-р Дечев отрече да е имало политически натиск да подаде молба. Той уточни, че още няма резолюция по молбата му.

Директорът на "Св. Иван Рилски" е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването (МЗ) през ноември, в което посочва най-спешните за решаване въпроси, свързани с дейността и финансирането на болницата. В писмото си до служебния министър Асен Меджидиев д-р Дечев посочва 11 проблема, за решаването на които се налагат действия от страна на МЗ. По думите му все още няма решение на всички тях.

Според д-р Дечев част от ръководството на МЗ вероятно е против станалото вливането на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски", станало на 23 септември 2022 г. Разрешението за новите дейности в новата болнична структура е издадено на 12 декември 2022 г., допълни д-р Дечев. Някои от поставените в писмото до МЗ въпроси са свързани именно с дейността на окрупнената болнична структура.

Белодробната болница имаше милион и половина лева просрочени задължения и двойно повече, които не бяха в просрочие. По думите на д-р Дечев "Св. Иван Рилски" е изплатила със собствени средства тези задължения.

Близо 30% от персонала на белодробната болница е напуснал преди вливането, каза още д-р Дечев.

В болницата вече работят 903 човека, като всички получиха по 1000 лв. коледни надбавки, добави д-р Дечев. По думите му средната годишна лекарска заплата в „Св. Иван Рилски“ е в диапазона 60 000 - 220 000 лв. Средната месечна заплата на медицинска сестра в болницата е в диапазона 2500 – 6000 лв. Болницата приключи миналата година с печалба, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови