Пропуск в заповед на здравния министър блокира инвитро процедури

OFFNews 13 май 2020 в 09:12 4460 1

Заповедта на министъра на здравеопазването за дейностите по асистирана репродукция ще бъде коригирана, за да няма ограничения за ембриотрансферите. Това е съобщило здравното министерство пред bTV след сигнали от семейства, започнали инвитро процедура.

В момента според заповедта на министъра на здравеопазването ембриотранферите могат да бъдат извършени по изключение. Това поставя в безизходица двойките, при които процедурата е вече стартирала и се очаква финалният ѝ етап.

По думите на проф. Таня Тимева, специалист по репродуктивна медицина, преценката докъде да се стигне в процедурата е на целия екип. Решава се индивидуално за всеки случай.

Тя обясни, че през изминалите два месеца Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве е издала две становища, според които започнати процедури не бива да спират, дадени са насоки как да се осигури тяхната безопасност.

"В медицината винаги има състояния на спешност. Целта на репродуктивните процедури е да се постигне бременност и тя да бъде здрава. Инфекцията може да даде отражение върху репродуктивните клетки, да се отрази негативно на ембриона в ранен стадий. Трябва да сме абсолютно сигурни, че сме осигурили високо ниво на безопасност, за да можем да кажем на пациентите си - заповядайте, ние ще се погрижим за вас", коментира проф. Тимева.

Тя обясни още, че пациентите се подлагат на триаж и само на най-ниско рисковите стартират процедурите. Тези процедури продължават между 20-25 дни. Това са технологии, които се развиват с бързи темпове, затова и често се прилагат техниките за замразяване, обясни специалистът по репродуктивна медицина.

"Когато беше пикът на епидемията, препоръките на Европейската асоциация по репродуктивно здраве бяха да приключим процедурите по замразяване - на яйцеклетки или емброни, защото шансът за забременяване след замразяване никак не е малък", каза още проф. Таня Тимева и изрази надежда, че пропускът в заповедта на здравния министър ще бъде своевременно отстранен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

13.05 2020 в 13:10

Нали се работи по научния метод "проба - грешка". Само, че тези вече стават страшни с некомпетентността си!