Прокуратурата ще разследва случая с починалия мъж заради кръвопреливане със заразена кръв

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2016 в 08:47 2233 0

„Уважавам институциите, нека те да си свършат работата. Ще изчакам тяхното становище и след консултация с адвокати ще решим какво да правим. Прокуратурата в Русе е сезирана”, коментира пред камерата на bTV Манушак Хачикян – дъщерята на пациента, който почина след преливане на заразена с малария кръв.

По думите ѝ състоянието на нейния баща, над 80-годишен мъж, е било тежко – имал е саркоидоза, която е била в ремисия, но заразяването му с малария допълнително го е влошило.

Преливането на кръв се наложило, защото мъжът бил с тежка анемия и много нисък хемоглобин.

Хачикян заяви, че единственият лекар, с когото е говорила след смъртта на баща ѝ, е бил дежурният. Тя не е успяла да се срещне нито с директора на болничното заведение, нито някое административно лице.

Случаят получи широко медийно внимание в последните дни – именно заради преливането на кръв, която се е оказало заразена.

Кръвта е дарена от чуждестранен студент в Русенския университет, който е посочил, че е боледувал от малария. Въпреки това тази информация не е взета предвид.

"Преливането на заразена кръв на пациента е грешка на екипа, който е провеждал акцията по кръводаряване. Всяка дарителска кръв рутинно се изследва за СПИН, хепатит и други тежки инфекции. За малария това не се прави, тя е лечимо заболяване", коментира здравният министър в оставка Петър Москов.

По думите му цялото количество кръв, взето от студента, е прелято само на въпросния човек и няма как да има и други засегнати.

По случая тече обстойна проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови