Мъж почина след преливане на заразена кръв в Русе

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2016 в 11:55 18067 1

Снимка sxc.hu

Възрастен човек почина след кръвопреливане. Поредният абсурден случай в родната медицина е от Русе, пишат от "Господари на ефира". Студенти по медицина и доброволци от БЧК организират благотворителна акция за кръводаряване.

Чуждестранен студент, боледувал от малария, успява да дари кръв, която обаче не е годна за употреба. Тя влиза в Националната кръвна банка. Малко по-късно дарената банка разболява възрастен човек, който за жалост почива.

Директорът на „Специализирана болница за активно лечение за пневмо-физиатрични заболявания – Русе” д-р Светослав Дачев обясни, че пациентът е бил приет в тежко състояние в болницата с диагноза пневмония. „В последствие е установено носителство на малариен плазмодий.

След кончината му е направен ретроспективен анализ, за да се установи по какъв начин може да попадне маларията в кръвта му. Вероятно при кръвопреливане 10-ина дни по-рано е попаднала заразена кръв в тялото му и така се е получила заразата”, обясни д-р Дечев.

„Вероятно е пропуск в системата. Не сме виждали такъв случай, имаме доверие, но очевидно е,че някъде се е получил пропуск”, добави той.

От своя страна заместник здравният министър Ваньо Шарков заяви, че кръвта е изследвана в Районния център по трансфузионна хематология за наличие на хепатит, СПИН и сифилис.

„Не е установено наличието на заболяване. Не се е налагало изследване за малария, защото не се е знаело, че става въпрос за боледувал от малария пациент. Шефът на екипа е трябвало да прочете анкетната листа и ще си понесе наказанието. Вече има проверка. Тя трябва да завърши с предписание за наказание”, каза д-р Шарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови