Прокуратурата проверява болницата в Ловеч

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2017 в 10:58 1721 0

Прокуратурата започва проверка в болницата в Ловеч по искане на здравния министър Николай Петров. 

Целта на проверката ще е да се установи дали държавата е ощетена в полза на частен интерес чрез договорите между МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов" и частна структура, съобщи зам.-министър Лидия Нейчева на среща с ръководството и служителите на областната болница. 

Нейчева подчерта, че е разочарована от мениджмънта на болницата.

"Не е нормално месечното възнаграждение на някои лекари тук да достига 4 хил. лв., не е нормално служители да идват на работа с плащани от болницата таксита, както и декапитализирано дружество да поддържа девететажна сграда, нито пък областна болница да не работи по пътеки за долекуване. Това се преустановява. Сменяме политиката", каза тя.

Заместник-министърът представи новия борд на директорите с председател Даниела Коларова, финансист от София. За изпълнителен директор е избрана д-р Анка Георгиева, която досега е завеждала Диализното отделение на болницата.

Бордът вече е приел да връща половината от възнагражденията си в касата на болницата под формата на дарение, както и ежемесечно да изнася отчет за работата си и за финансовото състояние на лечебното заведение. 

До дни ще бъдат изплатени заплатите за месец юни и 40% от юлските, а в края на октомври служителите ще получат възнаграждения за месец август и остатъка от юли.

Отпуснат е и първият транш от кредита, отпуснат от Университетска болница "Св. Иван Рилски", с който ще бъдат изплатени част от задълженията на ловешката болница, а министерството ще търси начин за цялостното погасяване на дълговете. 

В Ловеч ще бъде доставен нов скенер, а МЗ отпуска капиталови средства за закупуване на лапароскопска и ендоскопска апаратура, за ремонт на покрива и за стерилизационна. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !