Прогноза: Увеличението в цените на лекарствата ще нахвърли 10%

На пазара липсват десетки лекарства, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов

OFFNews 25 август 2022 в 15:58 1674 0

Николай Костов

Снимка Архив

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

Процесът на увеличение на цените на лекарствата продължава. Най-често става дума за лекарства без лекарско предписание и за хранителни добавки. Този процес ще продължи до края на годината и след това. Увеличението ще стане двуцифрено - повече от 10%, средно около 12-13%, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по България он еър.

Лекарствата по лекарско предписание са силно защитени. При тях са увеличени цените на единични продукти. Всичко, което продава една аптека, не е подминато от това увеличение, каза Костов.

За сметка на това няма увеличение на броя на опаковки. "През последните години имаше ръст в търсенето на брой опаковки, но тази година няма, което е индикация, че потребителите не могат да си позволят тези продукти", обясни той.

Той подчерта, че на пазара липсват десетки лекарства. Това са най-често оригинални лекарства на фирмите-производители. За лечение на диабет липсват много лекарства, лекарства за лечение на епилепсия, продължава да липсва и „Пулмикорт", подчерта Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови