Прогноза: Устойчива на антибиотици супербактерия сред свинете може да се пренесе при хората

OFFNews 30 юни 2022 в 10:37 955 0

супербактерия при свинете

Снимка Pixabay

Супербактерия при свинете е устойчива на антибиотици

Силно устойчив на антибиотици щам на супербактерията метицилин-резистентен златист стафилокок (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA), появил се при добитъка през последните 50 години, може да прескочи и при хората, предаде ДПА.

Щамът CC398 се е превърнал в доминиращия тип MRSA при добитъка в Европа - вероятно поради широкоразпространената употреба на антибиотици в свиневъдството. Той е и все по-честа причина за инфекции при хората, според авторите на настоящото проучване, публикувано в сп. "иЛайф" (eLife).

Резултатите от него показват, че CC398 поддържа антибиотичната си резистентност в продължение на десетилетия при прасета и други селскостопански животни.

Щамът освен това е способен бързо да се адаптира към човешки приемник, като същевременно поддържа устойчивостта си на антибиотици. Учените казват, че откритията им подчертават потенциалната заплаха, която този той представлява за общественото здравеопазване.

Щамът CC398 е свързан с увеличаващ се брой случаи на зараза при хора, както след пряк, така и след непряк контакт със селскостопански животни.

Д-р Джема Мъри от института "Уелкъм Сангър", водещ автор на изследването, казва: "В исторически план високите нива на употреба на антибиотици може да са довели до еволюцията на този силно устойчив на антибиотици щам на MRSA в свинефермите".

"Установихме, че антибиотичната резистентност на щама при добитъка е изключително стабилна - тя се е запазила се в продължение на няколко десетилетия, както и при разпространението на бактерията освен сред различни видове добитък", допълва тя.

Въпреки че употребата на антибиотици при добитъка в Европа е по-ограничена в сравнение с преди време, продължаващото намаляване на свинефермите вероятно ще има незначително въздействие, тъй като CC398 е твърде стабилен.

Щамът най-често се свързва с прасетата, но се среща и при редица други видове. Изследователите отбелязват, че особен ръст на разпространение се наблюдава в свинефермите в Дания, където MRSA-позитивните стада се са увеличили от по-малко от 5 процента през 2008 г. до 90 процента през 2018 г.

Щамът не причинява заболяване при прасетата.

Д-р Луси Вайнерт от Факултета по ветеринарна медицина към университета на Кембридж и старши автор на статията казва: "Разбирането на появата и успеха на CC398 при европейските животни и способността му да заразява хора е от жизненоважно значение за управлението на риска, който той представлява за общественото здраве".

Метицилин-резистентният стафилокок е идентифициран за първи път при хора през 1960 г. Поради устойчивостта си на антибиотици, бактерията е много по-трудна за лечение от други бактериални инфекции. Световната здравна организация (СЗО) понастоящем я смята за една от най-големите заплахи за човешкото здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови