Прогноза: Четвъртата COVID вълна ще е сред младите и неваксинираните

OFFNews 18 август 2021 в 09:40 3905 1

"По-големият брой заразени при четвъртата COVID вълна вероятно ще бъдат неваксинирани хора в млада възраст, защото по-възрастната част от населението вече е ваксинирано". Това заяви по БНР проф. Сорен Хайрабедян, имунолог от Института по биология и имунология при БАН.

Той обясни, че за изненада на експертите има голям брой хоспитализирани млади хора, което е показател, че заразяването с Делта варианта на коронавируса протича по-тежко.

"Минимум месец е необходим след поставянето на ваксина срещу COVID-19, за да можете да имате добра защита. Има голяма разлика между ваксиниран и неваксиниран човек, когато се срещне с вируса... Различните варианти на вируса имат различна степен на заразност и различно протичане на заболяването", подчерта проф. Хайрабедян и уточни, че ваксината не дава 100% гаранция и част от ваксинираните също могат да се заразят, особено при тази висока вирулентност на Делта варианта, но се очаква да го прекарат леко, тъй като изграждането на антитела започва веднага след ваксинацията.

Имунологът потвърди, че при хора с по-слаб имунитет има нужда от поставяне на трета (бустерна) доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

18.08 2021 в 09:51

Абе тоя защо плещи глупотевини?
Има много хора преболедували грипа без симптомно или без да са дали 100лв и да не знаят дали е бил ковид.
Защо трябва да се боцкат всички с тази течност?
Защо плашат хората?