Проф. Владов: Има ръст на трансплантациите, но трябва да се инвестира в специалистите

OFFNews 15 ноември 2023 в 11:05 497 0

проф. Никола Владов

Снимка ВМА

проф. Никола Владов

През тази година има ръст на чернодробните трансплантации във ВМА, но са необходими инвестиции в хората, които се занимават с тази дейност, заяви по БНТ проф. Никола Владов, началник на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във Военномедицинската академия.

Имаме накъде още да се развиваме в трансплантациите, но по отношение на чернодробно-панкреатичната хирургия имаме поводи за гордост за нашите резултати, тъй като тя е в рамките на модерната хирургия, каза специалистът и допълни - Обезпечени сме с много добра апаратура, за да правим модерна хирургия. Правим това, което се практикува по света.

По думите му тази година е имало най-много трансплантации, откакто е започнала програмата на ВМА за чернодробните трансплантации.

"Това е една стъпка напред. Необходимо е да се подобри обаче ситуацията с донорството. Трябва да се инвестира много в знанията и уменията на хората, които се занимават с трансплантации и донорство", каза проф. Владов.

Хирургът сподели, че шансът за нов живот, който трансплантациите дават, винаги е повод за радост.

"Преди 3 дни една от нашите трансплантирани пациентки роди бебе, което е добре. Това за нас това е голяма радост", каза проф. д-р Никола Владов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика