Проф. Радостина Александрова: Наличието на коронавирус в отпадните води предшества появата на огнище

OFFNews 10 август 2020 в 09:32 2628 0

Има данни, че повишаването на вирусната РНК в отпадните води може с един-два дни да предшества появата на огнище в даден район. Това не означава, че отпадните води разпространяват коронавируса, а че там се отделя този вирус и има по-голям брой инфектирани хора. Това каза по БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

По думите й "защо хората боледуват от COVID-19 по различен начин" е един от най-важните въпроси. Значение има нашата имунна система, срещата ни с други човешки коронавируси. Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които са причина да се боледува по-тежко, това стана ясно от едно проучване в Испания и Италия с около 4000 човека. Откроиха се 4 вида гени, някои от които имат отношение към инфектиране на клетката с вирус, обясни вирусоложката.

Кръвта ни пази спомен за срещата с различин болестотворни агенти. Това, че боледуваме от други коронавируси, създава имунитет, който може да помогне в такива случаи. Но така както помага е напълно вероятно и да може да усложни протичането на процеса на инфекцията. Възможно е и двете неща да са верни, каза проф. Александрова.

Тя определи лечението с плазма като "доста обещаващо" в някои случаи. Идеята е, че в плазмата на хората, които са преболедували, се съдържат неутрализиращи антитела, изградени срещу точно този вирус и могат да му попречат да влиза в клетките.

Оказа се, че коронавирусът е доста пластичен и когато види неблагоприятни условия може да се променя. Такива мутации могат да се срещнат при преболедували, при които симптомите се появяват отново, коментира експертът. 

Вирусът при всички случаи ще се видоизменя, ако има неблагоприятни условия за съществуването му и му е некомфортно. Един от щамовете в Югоизточна Азаия, почти не мутираше, тъй като явно беше добре приспособен към условията там, но идвайки в Европа претърпя много мутации, за да се приспособи, посочи проф. Александрова.

Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо тревожно, въпреки това трябва да сме внимателни и отговорни. Не бива да пренебрегваме личните средства за защита - трябва да разберем, че това не се налага самоцелно, не е каприз, обобщи вирусоложката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови