Проф. Радка Аргирова: Новият вариант на Омикрон вече е у нас. Често предизвиква ларингит

Инфекцията засяга горните дихателни пътища и преминава бързо, посочи вирусологът

OFFNews 11 май 2023 в 11:11 3089 0

проф. Радка Аргирова

Снимка Архив/БТА

проф. Радка Аргирова, вирусолог

Новият вариант на Омикрон ХВВ. 1.5 вече се разпространява у нас. Той предизвиква по-малки и неспецифични симптоми – ларингит, главоболие, втрисане, температура. Засяга горните дихателни пътища и преминава бързо.

Това обясни по bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ вирусът вече е в ендемична фаза, което означава, че оттук нататък периодично ще избухват малки огнища на инфекцията, независимо от сезона.

Тя коментира и обявения край на COVID пандемията от Световната здравна организация.

Беше очакван момент. Изявлението на генералния директор на СЗО почива на световните данни за броя на заразените, хоспитализираните и починалите след заразяване с инфекцията. Затова беше съобщено, че е спаднала заплахата за общественото здраве в международен план. Това не означава, че трябва да забравим уроците от пандемията и да намалим бдителността си. Еволюцията на вируса ще продължава да се следи, каза тя.

Проф. Аргирова препоръча при струпване на хора в затворени помещения и съмнения за здравословното състояние да се носи маска и уточни, че хората, които са преминали пълния цикъл на ваксинация срещу COVID-19, са защитени от тежко боледуване и биха изкарали болестта дори без симптоми.

Вирусологът подчерта, че в момента вниманието на научната общност е съсредоточено върху пост ковид синдромите.

До момента са описани около 200 пост ковид синдрома, но вероятно ще се увеличат. СЗО вече създаде работна група от специалисти, които да следят и предупреждават за такива синдроми. Съществува и неправителствена структура, която работи в същата област, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews