Проф. Олег Йорданов: Необходими са дълги и скъпи изследвания за 5G

OFFNews 05 юни 2020 в 08:05 5355 6

Видимата светлина е около 180 хиляди пъти по-мощна на единица квант в сравнение с 5G. Това каза в интервю за "Хоризонт" проф. Олег Йорданов, преподавател по физика в университет в Южна Каролина. Повече от 10 години той е ръководил лаборатория по микровълнова физика и технологии.

За предимство на 5G се смята това, че десетократно ще увеличи скоростта на приемане на информация и ще има много по-къс период за включване, поясни Йорданов.

"Обикновено ние не усещаме това, но когато става въпрос за връзка между машини, е много важно комуникацията да се включи колкото може по-бързо. Това ще бъде много съкратено при 5G технологията в сравнение с това, което ползваме в момента", казва той.

„В пълния си вид тези технологии ще обхващат три вида честоти – ниска, средна и висока. Ниската е подобна на тази, която имаме и сега, само че при нея ще имаме по-добър софтуер, по-добро насочване. Средната в момента масово се усвоява, особено в по-напредналите държави. Най-напреднала в това отношение е Южна Корея, която има в средната честота още от декември 2018 година, 5G. Практически всички развити страни, повечето от тях, от пролетта и лятото на миналата година вече преминават на 5G системата“, коментира проф. Йорданов пред БНР.

Във високочестотната част ще има десетократно по-висока честота на излъчването, около 25 милиарда трептения в секунда, за сравнение - сегашното е около 1 милиард, обясни проф. Олег Йорданов.

"С повишаване на честотата, енергията на отделната порция, както се казва, квант, на излъчването, се повишава, но това е много-много-много далече от опасната област. Например ние ежедневно сме подложени на излъчването на видимата светлина. Тя не само е, като квант енергия, много по-висока от микровълните, но е 180 хиляди пъти. Всеки ден сме на видима светлина и нито хващаме някаква болест, нито рак, нито други неща, които се спрягат като конспиративни теории", допълни физикът.

Какви опасности за здравето могат да възникнат?

„Няма сериозно изследване, което да показва, че такава опасност има. Нещо повече – не съществува познат физически механизъм, който да е опасен, от 5G системата“, посочи Олег Йорданов, който обаче не изключва научните изследвания да се влияят от търговските геополитически битки. „Разбира се, че се влияят, защото това в крайна сметка е въпрос на икономика, на пари и освен всичко това, ако само в една държава се произвеждат тези компоненти, както често се случва и с други неща, тази държава ще има монопол върху тях, ще има монопол върху сигурността, може да бъде пробита лесно сигурността...“

Всички тези електромагнитни лъчи са изследвани повече от столетия, няма какво да ни изненада в тях, подчерта проф. Йорданов.

„Чак когато слезем на по-ниска дължина на вълната и по-висока честота, както е при ултравиолетовите лъчи, те вече имат способността и енергията да променят химическия състав, има пигментация на кожата, хващаме тен, но това е свързано с възможност за рак, затова не стоим прекалено дълго време на слънце“, подчертава професорът.

„Високочестотните микровълни имат свойството да затоплят – всички нас, телата, затова при много продължително подлагане на такива, поради самото загряване вътре в тялото, може да се предположи (не казвам, че е установено нещо), че може да се получи някакъв дефект. Но тези изследвания са много скъпи и дълги. Те трябва да продължават години наред евентуално да се установи нещо, ако се случва“, коментира ученият.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

5

Христо Венев

23.09 2020 в 10:29

Не се взима предвид ефекта на Кирлиан за високочестотното въздействие на подобни лъчения спрямо т.н. "биополе" не само при човека, а и на всяко живо същество. Не се отчита информационното въздействие спрямо ДНК структурите в организмите. Не се отразява никъде в тези писания, защитаващи или отричащи 5G, разрушаващият ритъм на резонансните честоти, въпреки слабия интензитет на сигнала /да си спомним опитите на Тесла в тази насока/. Наистина ли този професор не е чувал за психотронните оръжия?

3600

4

опетков

05.06 2020 в 14:37

На другаря професор немедленно да му се отнеме дипломата и титлата. Може да е физик, но или умишлено или от незнание просто заблуждава публиката. Вредният ефект от радиовълните има съвсем различен характер от този на видимата светлина и ултравиолетовите лъчи. Няма да навлизам в теорията на нещата, но не напразно са въведени норми, ограничаващи въздействието на СВЧ енергията върху човешкия организъм. Какво е различното на 5G от досегашните клетъчни технологии? Като за неспециалисти ще обясня: две неща и двете потенциално опасни за човека. Първо: Използване на СВЧ обхвати над 22GHz. Второ: Използване на антени с остро насочено действие. Това е равносилно на пъхане на главата в работеща микровълнова фурна или да застанеш на пътя на излъчване на радиорелейна станция. Ефектът е известен в нашите среди като:"сваряване на белтъка". Това за "скъпите" и дълги изследвания също е измишльотина на "професора". Предлагам той да заеме мястото на опитната мишка, след като 5G бил толкова безвреден.

12182

3

sawall

05.06 2020 в 13:42

Victimized, извинявай, но това просто не е така за йонизиращите вълни. Йонизиращи вълни за ултравиолетови лъчи, които са *по-къси* от видимата светлина. Те могат да превърнат неутрален атом в електрически зареден йон. Това може да се окаже опасно ако йонизира неутрален атом в молекула ДНК, което ведната я разрушава и може да довете до меланома. Вълните на 5G мрежата са много по-дълги от тези на видимата светлина (реално са по-близо до УКВ диапазона отколкото до видимата светлина). Някои конкретни дължини на вълната от този диапазон се абсорбират много добре от водни молекули. Въздухът има много влага и тя ни премахва малка част от слънчевото лъчение в диапазона (*а не озона*, той пази от ултравиолета). Резултатът е пренебрежимо повишение в температурата на водата във въздуха.

25665

2

Victimized

05.06 2020 в 11:29

Буквално казва, че не е тествано обстойно в дългосрочен план, казва, че тези тестове са скъпи, понеже трябва да симулират продължително облъчване, за това и не се прави, а ще го откриваме в процес на имплементация.
Технологията на multibeam antenna systems operating in the millimeter-wave frequency bands, ще използва тригонометрия / разположението на клетките / за да насочва multibeam-а, като теорията е, че така няма да има претоварване с тези вълни, а само когато се прехвърля информация.
Но представете си едно заведение в което 20-30 човека ползват 5G на телефоните си.
Отделно, тези вълни за които говори емитирани от слънцето са главно във видимия светлинен спектър, тези които минават не са толкова вредни освен ако няма озонова дупка или не седим много продължително време под слънцето, където меланомата е позната на всички и на всички ни е ясно от какво е породена. Йонизиращите вълни на 5G технологията не са напълно ако въобще проучени. Ако някой има материали по въпроса да ги споде

12182

1

sawall

05.06 2020 в 10:28

Нека ви поправя заглавието:


Проф. Олег Йорданов: Не съществува познат физически механизъм, който да е опасен, от 5G системата

Буквално в цялата статия обяснява как 5G не е опасна, и накрая от немай къде се опитва да измисли някакъв начин по който евентуално може нещо да е на 99.9% безопасно, а не на 100%.
 
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче