Проф. Николай Габровски вече не е зам.-шеф на Пирогов

OFFNews 22 юли 2021 в 19:16 4127 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Проф. Николай Габровски

Зам.-директорът на спешната болница "Пирогов" проф. Николай Габровски е подал оставка, но ще продължи да помага на колегите си от новото ръководство, стана ясно от негово интервю пред бТВ.

"От няколко дни не съм зам.-директор на "Пирогов". В момента, в който разбрах, че има назначен нов директор, съвсем естествено си подадох оставката. Мисля, че е нормално всеки директор да си избира екип и не е необходимо да има някакви драми около това", обясни той.

По думите му през последните няколко месеци напрежението се е повишило много сериозно между лекарите, по-специално лекарите от „Пирогов“, и Министерството на здравеопазването. Създала се е атмосфера на много голямо напрежение и се е стигнало до крайности.

"Най-страшното е, че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари срещу други лекари предвид, че всички се печем на един и същ огън. Това продължаваше прекалено дълго време и трябваше да се потърси начин да се сложи край", коментира професорът. 

Той напомни, че всичко е тръгнало от проверка на болницата и констатацията на НЗОК за източването й. 

"Нещо друго, което е много важно, че тя (проверката) се отнасяше за един период, през който ние сме се борили с COVID-19. В този период финансирането на здравната система беше коренно различно. На нас, лекарите, ни беше казано, че е осигурена една сума пари, има финансиране, да направим всичко за пациентите. "Пирогов" няма никакъв мотив за това така наречено източване, защото получава едни и същи пари през този период от време", посочи Габровски.

Той допълни, че всяка болница има финансов лимит за своето съществуване и за "Пирогов" той е около 5 млн. лв. месечно.

"Така или иначе, тук не може да става дума за финансова измама и това залегна в сключеното споразумение (в сряда с Министерството на здравеопазването). Това са административни нарушения, които предстои да бъдат ревизирани и уточнявани колко са реални. Тоест, не става дума за точене на касата, а за грешно попълнена документация", заяви лекарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови