Проф. Николай Димитров сменя Генчо Начев на директорския пост в болница 'Св. Екатерина'

Александра Маркарян 06 юли 2022 в 13:50 4291 0

проф. Николай Димитров

Снимка МУ-София

проф. Николай Димитров

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова назначи нов изпълнителен директор на болница "Света Екатерина" на мястото на проф. Генчо Начев. Това е проф. д-р Николай Димитров, дн., съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Смяната става след оповестяването на открити сериозни нарушения в болници, сред които и "Света Екатерина". При единствената проверка през последните години в най-богатата ни болница МЗ установява нарушения в договорите за купуване на медицинско оборудване, нарушенията, свързани с финансовото управление и контрола, включително с раздаването на парични добавки. 85,3% от парите по гражданските договори от януари 2019 г. до април 2020 г. били изплатени на проф. Генчо Начев. Сумата е близо милион - 952 870 лв. В отговор до Сербезова чрез медиите проф. Начев писа, че "това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват желание да ги оперирам".

Проф. Начев е поканен да остане като хирург в болницата, а не като неин началник.

Кой е Николай Димитров

Новият директор проф. Димитров е главен секретар на Медицинския университет в София от 2020 г. Бил е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и МБАЛ „Доверие" в столицата.

Завършил е медицина в Медицинския университет в София. Специализирал е вътрешни болести и кардиология. Магистър е по здравен мениджмънт. От 2013 г. е доктор на науките в област "Кардиология".

Работил е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. В УМБАЛ „Св. Екатерина" работи от 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база болницата, а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. – 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по Инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ „Св. Екатерина" и болница „Лозенец". От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина".

В периода 2015 г. - 2016 г. е бил гост професор по интервенционална кардиология в Медицинския университет във Виена.

Той има над 80 научни публикации в български и международни издания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови