Проф. Мутафчийски: Ваксинирах се, защото хората вярват в мен. Няма да влизам в политиката

OFFNews 28 декември 2020 в 10:34 3270 0

Снимка Архив/Министерски съвет

2020 г. беше доста тежка година, но през 2021 г. се задава една надежда, която не е имагинерна. Ваксинирах се, защото хората вярват в мен. Няма да се кандидатирам за политически пост. Това заяви в интервю за бТВ генерал проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

Той подчерта, че се е ваксинирал още през първия ден, защото е трябвало да даде пример. „Поставянето на ваксината е единственият изход. Длъжен бях да го направя, защото хората вярват в мен“, каза проф. Мутафчийски. Той заяви, че след ваксинацията няма странични ефекти, няма висока температура. „Вчера бяха ваксинирани 80 човека във ВМА, нямат оплаквания. Няма алергични реакции, които са характерни за поставянето на всички ваксини“, каза проф. Мутафчийски.

Той посочи, че следващите ваксини би трябвало да пристигнат в началото на годината. Те са за около 60 хиляди човека. След това се очаква да пристигне първата пратка на „Модерна“, ако ЕК даде разрешение, а след това се очаква и дебюта на „Астра Зенека“.

Разрешението за ваксините е взето от Европейската лекарствена агенция и Европейската комисия. „Те взеха решението. ЕК гарантира, че са спазени всички процедури и че тази ваксина е безвредна. За момента има една-единствена ваксина, която е одобрена от ЕК, тя е на Pfizer.

Началникът на ВМА защити подхода, възприет у нас, първо да бъдат ваксинирани медиците, а не възрастните хора, както е в повечето европейски държави. „Правилен е подходът, защото лекарите са единствените хора, които се ползват с доверие в българското общество. Те винаги са се ползвали с доверие, независимо от негативизма към тях. Когато човек има болка, той първо търси помощ при лекарите“, каза той. Проф. Мутафчийски заяви, че вчера за два часа във ВМА са ваксинирани 80 човека, като са спазени всички условия, процесът е бил задържан, за да не се сбърка.

Броят на болните от коронавирус във ВМА в момента е около 100 човека, което е наполовина по-малък. От тях 23 пациенти са в тежко състояние. Наскоро е бил изписан 92-годишен човек, което е станало 18 дни след интубирането му.

„Твърдо съм убеден, че мерките дават резултат. Никога в България хората не са били затваряни по домовете“.

Проф. Мутафчийски поне веднъж седмично посещава ковид отделението във ВМА. „Виждам умора, всички пациенти споделят едно и също: тези лекари са извънземни хора, защото 10 месеца работят без прекъсване и продължават да се усмихват“, сподели впечатленията си той.

Попитан дали ходи на работа с униформа, ген. Мутафчийски отговори: „Нося на работа униформата и където е необходимо. В никакъв случай не съм искал да плаша хората с нея. Когато премиерът ме повика, тогава бях с униформа, защото така го изисква законът“.

Началникът на ВМА заяви, че има прекрасни отношения с премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. „Моите отношения с премиера са професионални. Чудесни са отношенията ми с проф. Ангелов, той се справя отлично. Не познавам Мангъров“.

„Станахме жертва на успеха си“. Така проф. Мутафчийски коментира високата заболеваемост през есента и зимата в сравнение с пролетта. Той смята, че в момента не са необходими КПП-та, защото заразата се разпространява дифузно, а през пролетта е имало отделни клъстери.

Началникът на ВМА прогнозира, че ще има повишаване на заболеваемостта, след като се разхлабят мерките, но се надява, че ваксината ще окаже влияние.

Проф. Мутафчийски заяви, че по свое решение е слязъл от малкия екран. „Мое решение е да сляза от телевизионния екран. Никой не може да ме накара да направя нещо, което не желая. Не е политическо решение да не се появявам“, каза той и добави: „Не може да изморяваш хората непрекъснато и да свързват твоята поява с някаква безизходица и страх. Никога не съм се водил от подбудите да плаша някога. Винаги говорих само истината, но тази истина водеше до страх“.

Проф. Мутафчийски смята, че е изпълнил своята задача. „Реакцията на хората по улиците е изключително сърдечна към мен. Приятно е, но е смущаващо“, каза той.

Началникът на ВМА категорично отрече слуховете, че през следващата година ще бъде видят в политическа битка за важен държавен пост. „В никакъв случай, това не е моя битка. Крайно време е хората в България да разберат, че трябва да тежат на мястото си, където имат експертиза“, заяви ген. Мутафчийски и подчерта, че не се меси там, където нямат познания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови