Проф. Момеков: иРНК ваксините не съдържат вирус. В тях няма живак и алуминий

OFFNews 20 май 2022 в 16:17 989 0

проф. Георги Момеков

Снимка БТА

проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация

иРНК ваксините не съдържат вирус, бактерия или друг причинител, в тях няма нито живак, нито алуминий. Това обясни председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ към Фармацевтичния факултет на Медицинския университет - София проф. Георги Момеков, по време на дискусия "Ваксините за COVID-19 през призмата на науката“.

Проявата е организирана в рамките на кампанията „+ мен“ на Министерството на здравеопазването за повишаване информираността относно ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

По думите му тези ваксини са ефикасни, защото предизвикват адекватен имунен отговор, и най-важното – иРНК технологията позволява бързото адаптиране на ваксините към нововъзникващи варианти.

Всички компоненти на ваксините се разграждат в човешкото тяло за няколко дни, без да променят нашата ДНК и да повлияват на репродуктивните ни способности, посочва още проф. Момеков, цитирайки постмаркетингови и кохортни проучвания, осъществени в Канада, Израел, ЕС и САЩ.

Проф. Момеков коментира и разликата между естествения и придобития имунитет, представяйки данни от мащабни постмаркетингови наблюдения от Центровете за контрол на заболяванията от САЩ, доказващи, че рискът от повторно заразяване с хоспитализация е значително по-висок при хората, разчитащи на естествения имунитет. Този коронавирус е нискоимуногенен и не генерира агресивен и траен имунитет, поради което е важно и навременното поставяне на бустерна ваксина, допълва специалистът.

Страничните ефекти вследствие на ваксинация винаги се съпоставят със същите ефекти, възникващи след преболедуване на съответното заболяване, допълва проф. Момеков.

По думите му актуалните данни категорично доказват, че рискът от остра бъбречна увреда, аритмии, дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия при боледуване от COVID-19 е в пъти по-висок, докато при ваксинация с иРНК ваксина такъв риск не е установен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!