Проф. Мария Миланова: Притеснена съм от безотговорността на софиянци

OFFNews 17 април 2020 в 11:09 4388 3

"Притеснена съм от безотговорността на хората в София, последствията може да бъдат много неприятни за всички нас." Така коментира ситуацията с пътуванията на столичани началникът на Клиниката по кардиология в Пирогов проф. Мария Миланова пред БНТ.

Тя допълни, че в момента в спешната болница имат всичко необходимо за лечение на пациентите с коронавирус. Обслужват се и всички останали, потърсили неотложна медицинска помощ с друг проблем.

Проф. Миланова припомни, че сърдечноболните са рисков контингент и трябва внимателно да се следят за необичайни симптоми. В тази ситуация, те трябва да поддържат връзка с личните си лекари или с кардиолог, защото има опасност да бъде пропуснат моментът, в който трябва да постъпят в болница, ако състоянието им се влоши.

Кардиоложката обърна внимание върху редовният прием на лекарства при този вид пациенти. По думите й той не бива да бъде прекъсван, тъй като това ще влоши състоянието им. Тя увери, че в момента всички необходими медикаменти могат да бъдат намерени в аптечната мрежа и призова за специално внимание към възрастните със сърдечни заболявания. Близките им трябва да поемат грижата за снабдяването с лекарства, каза проф. Миланова.

Тя изброи и симптомите, които трябва да се следят с особено внимание - повишаване на кръвното налягане, задух, аритмия и призова при поява на някой от тях да не се изчаква, а веднага да се потърси лекарска помощ.

Проф. Миланова каза още, че изключително много пациенти се възползват от мобилното приложение за COVID-19, което беше създадено от екип на болницата и е безплатно. Целта му е хората да получат препоръки според риска, който то определя, и да не ходят в болница, ако състоянието им не го налага. Излишното идване до болницата повишава риска от заразяване, каза тя.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

17.04 2020 в 14:18

Таз видна кардиоложка не е ли по-добре да се притеснява от увеличените инфаркти!!!
ото блокирайки УЖ здравеопазването ни по темата коронавирус, колегите и отчитат увеличение на сърдечните заболявания.. Като резултат от късното отиване за лечение в кардиологиите.
Било от страх в пациентите и самолечението им. Било поради ангажираността на Бърза помощ само и единствено с коронавируса.

6500

2

petio01

17.04 2020 в 12:07

99% от българите са изключително дисциплинирани и спазват мерките. Достатъчно е за сравнение г-жа професорката да види например репортажите на румънската телевизия за блъсканицата по пазарите им - безпомощни полицаи, хора един до друг, една трета - без маски. Полицията и жандармерията у нас могат да се справят с 1% неспазващи. А властта да премине към регионализиране на мерките при запазване на забраните за движение на коли и хора, и много по-силен контрол върху карантинираните - евентуално да бъдат настанявани в хотели при гарантирана изолация. Така може да бъдат отворени магазинчена, ресторанти и кафенета (с разредени маси), ясли, детски градини и училища. А по-изолираните хотелски комплекси по море и планина да се използват за настаняване на пенсионери - на принципа на балнеосанаториумите или на програмата 55+. Със засилен медицински контрол. Така бизнесът няма съвсем да сдаде багажа, а работещите млади ще бъдат по-спокойни и освободени от грижи.

10372

1

elbarbudo

17.04 2020 в 11:14

И аз съм притеснен от безотговорността на шайката, ама това е положението...