Проф. Кожухарова: Третата доза ваксина е за хора, които не реагират достатъчно добре на имунизацията

Грипът не е изчезнал, вървят паралелно с COVID-19. Вариант Мю още не е открит у нас

OFFNews 19 септември 2021 в 09:00 3317 2

Третата доза на ваксината срещу COVID-19 е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет, обяви вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова по Нова тв.

Тя обясни, че въпросът с безплатните лекарства е разрешен, като основната идея на разкриването на COVID зоните е да се улесни достъпът на хората, които не са тежко болни, до медицинска помощ, така че те да не се самолекуват вкъщи. Според вирусолога това ще бъде облекчение и за хората, и за болниците.

Проследяването на здравословното състояние трябва да се извършва от служители в COVID зоната. Право на безплатни медикаменти ще имат и тези, които не са здравно осигурени, посочи още съветникът на здравния министър.

"Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко! Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза, посочи проф. Кожухарова.

Тя допълни, че процентът на тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза, не е висок. Епидемиологът изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.

"Ако се погледне кривата (на разпространение на вируса) – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност забавяне на процеса на разпространение. За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че трябва да се затегнат мерките", каза проф. Кожухарова.

По думите й наблюденията показват, че след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.

Грипът не е изчезнал, но се правят повече изследвания за коронавирус и той остава на заден план. Двата вируса „вървят” по един и същи начин, подчерта епидемиологът.

"При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици", каза проф. Кожухарова.

В страната още не е регистриран варианта Мю на коронавируса, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови