Проф. Кожухарова: Най-голямата грешка в управлението на пандемията беше създаването на паника

OFFNews Последна промяна на 01 юни 2021 в 10:49 3616 0

Категорично при управлението на пандемията у нас имаше допуснати грешки. Най-голямата от тях беше създаването на паника. Това заяви съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

„В епидемиологията е изключително важно, когато прилагаш някакви мерки, да се правят анализи. Целта им е да се прецени кое е било успешно и кое не и при следващи аналогични ситуации, а пандемията не е и приключила, да се знае какво трябва да се прави. Трябва да си дадем сметка кое от правеното е било полезно. Такъв анализ би бил полезен”, каза още тя.

„Категорично имаше допуснати грешки. Трудно е за възприемане това, че в един момент числата показваха голям брой смъртни случаи у нас, при относително не много голям брой положителни случаи”, коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя отчете и факта, че по време на първата вълна у нас, както и в целия свят, не е имало достатъчно средства за предпазване, докато това сега обаче не е така. Разполагаме с най-сериозното оръжие - ваксините. 

„Причинителят за първи път циркулира сред хората, но епидемиите и пандемиите не са нещо непознато. Основната грешка беше, че в една голяма част в този период, особено в началото, аз не виждах епидемиологичния анализ на ситуацията. Епидемиологията е една доста стара медицинска наука, пандемии е имало и преди и човечеството има определен опит”, посочи още проф. Кожухарова.

Малко повече от половин милион души у нас са с втора доза на ваксината. Най-сериозно е изоставането при възрастните хора. В Португалия и Испания възрастните хора са 100% ваксинирани. Няма старчески домове, в които потребителите да не са напълно имунизирани, докато у нас не е така, подчерта проф. Кожухарова.

Според нея пандемията не е приключила и вероятно през есенния сезон ще има увеличаване на циркулацията на вируса.

„Надявам се все повече хора да искат да се ваксинират. Сега е моментът по-възрастните хора да направят жест към порасналите си деца - да се ваксинираме и да им дадем възможност да бъдат спокойни и да престанат да ни мислят”, коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя се въздържа от препоръка за ваксинация на децата. По думите ѝ всяка държава трябва да вземе индивидуално решение за тези имунизации. Според нея удачно би било да се постави ваксина на деца с тежки хронични заболявания, за да бъдат предпазени от усложнения при заболяване. Проф. Кожухарова каза още, че засега няма данни за странични ефекти при имунизирани деца, но уточни, че все още наблюденията са твърде малко, за да се правят изводи.

На въпрос при какви стойности на заболяемостта може да се затегнат мерките тя заяви, че за да няма нужда от мерки, трябва да се ускори ваксинацията.

Проф. Кожухарова категорично отрече да има планове да става главен държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови